Florin Cîțu și-a depus mandatul, nu mai vrea să fie premier

FOTO: Gov.ro
FOTO: Gov.ro

Administrația Prezidențială anunță că Florin Cîțu și-a depus mandatul și nu va mai exista un vot pentru funcția de premier, programat pentru astăzi în Parlament.

„Domnul Florin Vasile Cîțu și-a depus astăzi mandatul de prim-ministru desemnat. Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a luat act de această decizie și urmează să facă o declarație de presă în cursul acestei seri”, anunță Administrația Prezidențială.

Iată cum își motivează Florin Cîțu decizia, într-un mesaj publicat pe Facebook:

Un mesaj important pentru români.

Astăzi am luat decizia să-mi depun mandatul de Prim-Ministru desemnat Președintelui României.

Gestul meu trebuie interpretat în contextul prin care trece astăzi România.

Sunt un om de partid și înțeleg să fiu alături de partid și de Președintele lui în momentele dificile.

Cred cu tărie că pentru a avea succes, în alegerile care vin, Președintele partidului trebuie să fie și Prim-Ministru.

Decizia Președintelui Klaus Iohannis de a mă desemna pentru funcția de Prim-Ministru a fost o onoare. Însă ea a fost luată în contextul în care alegerile anticipate erau o soluție agreată de majoritatea partidelor. Această variantă nu mai există astăzi.

Cu responsabilitate, transparență și profesionalism am luat această decizie.

Este o decizie la care am reflectat mult în ultimul timp urmărind evoluția situației prin care trece România astăzi.

Rămân la finanțe. Avem multă treabă de făcut pentru perioada dificilă care urmează.

Mulțumesc pentru încredere și susținere.

Senatorii și deputații ar fi trebuit să dea un vot pentru învestirea Guvernului Cîțu astăzi, de la ora 16:00. Mai multe partide au anunțat că vor vota Executivul condus de Cîțu, mai ales din cauza crizei sanitare din România provocată de coronavirus.

Pe lângă PNL, liderii USR, ALDE, PMP și Pro România, dar și parlamentarii minorităților, au anunțat că vor vota învestirea guvernului. PSD, prin președintele interimar Marcel Ciolacu, a anunțat că nu votează guvernul, iar parlamentarii social democrați, chiar dacă vor fi prezenți, vor sta în bănci.

Însă, chiar și în condițiile în care PSD nu vota, parlamentarii celorlalte partide ar fi reușit să strângă voturile necesare.

Decizia lui Florin Cîțu vine și pe fondul deciziei luate astăzi de Curtea Constituțională, care a respins Ordonanța de Urgență dată de Guvernul Orban, cu privire la alegerile anticipate. CCR a decis că aceasta este neconstituțională. Practic, această decizie pune capăt posibilității ca în acest an să fie alegeri parlamentare anticipate.

 

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.