Florin Cîțu: ”Nu am cumpărat 120 de milioane de doze de vaccin. Le-am comandat!”

Florin Cîțu
Florin Cîțu

 

Premierul Florin Cîțu a declarat că România a comandat 120 de milioane de doze de vaccin anti-COVID-19, adăugând că decizia nu i-a aparținut, ci a făcut parte din planul Comisiei Europene.

Într-o conferință de presă susținută azi, premierul liberal Cîțu a încercat să justifice comanda uriașă de doze de vaccin care ar reveni României, conform strategiei elaborate de Comisia Europeană.

Prim-ministrul a negat faptul că România a cumpărat 120 de milioane de doze de vaccin, precizând, însă, că nu știe cât vor costa acestea.

„Nu le-am cumpărat. Sunt comandă şi ştiţi foarte bine că strategia de a cumpăra vaccinul este o strategie asumată la nivelul întregii Uniuni Europene. România primeşte pro-rata. Toate ţările merg pe aceeaşi direcţie. Strategia a fost iniţial făcută de Comisia Europeană luând în calcul şi acest sistem de revânzare a vaccinului sau donaţie pentru alte ţări, deci este o strategie făcută de la început de către Comisia Europeană. Dacă nu participam la această strategie, probabil nu am fi avut vaccinul la fel de repede”, a declarat Cîțu.

România a reușit să imunizeze 4,66 milioane de cetățeni, aproximativ 24% din populație, administrând doar 9,09 milioane de doze.

”Nu le-am cumpărat. Aceste doze sunt comandate, sunt pentru mai mulţi ani. De la început s-a ştiut clar că poate pandemia nu trece în primul an şi poate e nevoie de doze pe următorii ani. Aceste doze sunt şi pe anul viitor. Vom vedea care e factura finală atunci când le vom plăti. Multe dintre ele le-am vândut. Preţul a mai scăzut la unele dintre ele. Deci nu există un cost fix de la început. Prima oară se face comanda şi apoi avem şi factura”, a completat Florin Cîţu.

Chestionat pe marginea ratei scăzute de vaccinare, premierul a dat-o din nou la întors:

„Dumneavoastră vă uitați la numărul de persoane vaccinate, eu mă uit la numărul de persoane infectate, acolo suntem în cea mai bună situație din UE. Încă. Trebuie să ne uităm la toți indicatorii”, a spus Cîțu.

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.