Florin Cîțu: Cifrele din aprilie sunt mai bune decât ne așteptam

FOTO: Gov.ro
FOTO: Gov.ro

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a declarat că cifrele pentru luna aprilie, în care România a fost în carantină, sunt mai bune decât se așteptau specialiștii din Guvern, iar încasările sunt mai mari decât în 2019.

„Este adevărat că m-am uitat la cifrele pentru luna aprilie. Sunt mai bune decât ne aşteptam, încasările sunt mai mari decât în 2019, dar, în acelaşi timp, deficitul estimat pentru acest an este dublu.

Deci, pe de o parte, avem o situaţie mai bună la încasări decât ne-am aştepta, dar în acelaşi timp situaţia nu este roz, pentru că cheltuielile au crescut foarte mult. Şi acum vă spun: nu doar plata pensiilor şi salariilor, nu doar aceste capitole din execuţia bugetară depind de execuţia bugetară. Toate cheltuielile.

Şi trebuie să urmărim în fiecare lună execuţia bugetară şi suntem atenţi şi pe partea de cheltuieli să nu dezechilibrăm situaţia financiară. Până acum, cu toate piedicile puse de aceşti oameni în Parlament şi cu tot felul de bombe pe care le-au aruncat în spaţiul public, am reuşit să plătim toate pensiile, salariile, ajutoarele sociale – chiar dacă au crescut cheltuielie şi şomajul tehnic – la timp. Unele chiar mai devreme”, a spus Cîţu, la Realitatea Plus.

Cîțu e optimist: Economia va avea o revenire puternică

Ministrul Cîțu e de părere că, deși economia va înregistra o scădere, va avea apoi o revenire la fel de puternică.

„Scenariile arată şi riscurile aferente. În spaţiul public au fost vehiculate multe scenarii în ce priveşte creşterea economică, deficitul european. Suntem de acord că economia va avea o scădere, dar va avea o revenire la fel de puternică. Suntem atenţionaţi că o creştere bruscă a cheltuielilor ar dezechilibra puternic şi poate pe termen lung finanţele României, de aceea suntem atenţi.

Vom face reevaluarea cheltuielilor bugetare la jumătatea anului când vom avea o imagine corectă a administrării banilor. Atunci vom lua decizia optimă, vom lua cea mai bună decizie pentru cetăţeni şi pentru finanţele publice. Nu e vorba doar despre pensii, ci despre toate cheltuielile. Este foarte uşor să promiţi pe hârtie.

Doar pentru pensii anul acesta înseamnă un surplus de 10 miliarde de lei, anul viitor 30 miliarde. Vrem să ne asigurăm că orice creştere facem, putem să plătim şi anul viitor şi peste un an şi peste 2-3 ani”, a mai spus Cîţu, la Realitatea Plus.

Ministrul Cîțu a mai spus că situația va fi salvată prin investiții, „singura rețetă care funcționează”. „Suntem primul guvern, după foarte mult timp, care a pus bani la transporturi, sănătate şi învăţământ la rectificarea bugetară. Am lăsat bani la investiţii şi în continuare vom creşte resursele pentru investiţii”, a mai spus Florin Cîțu.

Întâlnire la Cotroceni pentru evaluarea situației economice

Președintele Klaus Iohannis va avea de la ora 12:00 o întâlnire oficială, la Palatul Cotroceni, cu Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Centrale, premierul Ludovic Orban și Florin Cîțu, ministrul Finanțelor.

„Președintele României, domnul Klaus Iohannis, va avea vineri, 8 mai a.c., ora 12:00, la Palatul Cotroceni, o ședință privind evaluarea situației economice în contextul crizei generate de epidemia de COVID-19 cu Prim-ministrul României, Ludovic Orban, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu și ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu”, a transmis Administrația Prezidențială, vineri dimineață.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.