Firea renunță la Oxigen în București. Decizia a fost luată după un „referendum” pe Facebook

FOTO: Ben_Kerckx/Pixabay.com
FOTO: Ben_Kerckx/Pixabay.com

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a propus renunțarea la taxa Oxigen, care ar fi fost impusă tuturor mașinilor poluante. Decizia a fost luată în urma unui sondaj făcut de edil pe Facebook. Majoritatea celor care au răspuns au spus că vor să circule cu mașinile poluante fără să plătească taxe.

„Dacă nu am putut scoare din trafic rablele prin această taxă, ne dorim să le scoatem prin acord cu cetățenii”,  a spus Gabriela Firea. Ea a spus că va suplimenta voucherele pentru achiziția de mașini puțin poluante, dar că primăria nu poate face față unui program atât de vast.

Gabriela Firea a cerut, în schimb, măsuri de la guvern pentru reducerea poluării din București. „Efortul nu trebuie să fie doar la nivelul Primăriei Capitalei, ci și la nivelul Guvernului, pentru că nu doar Bucureștiul este poluant”, a spus ea.

Primarul Firea a anunțat săptămâna trecută că ar putea amâna intrarea în vigoare a taxei Oxigen.

„Am iniţiat referendumul de pe Facebook în care vă consult în legătură cu vinieta Oxigen, pentru că de la 1 martie ar fi urmat să fie aplicate anumite amenzi pentru cei care intrau în zona din centrul Capitalei şi aveau autoturisme non euro, euro 1 şi euro 2 şi pentru toate acestea şi pentru euro 3 pentru cei care nu-şi procură vinieta Oxigen. (…)

Acum, fiind vorba de o decizie foarte sensibilă, foarte delicată, chiar dacă eu am venit anul trecut şi am spus că este necesară această vinieta Oxigen pentru a elimina, pe cât posibil, din trafic acele maşini care poluează intens, aşa cum s-a întâmplat în toate marile capitale europene şi nu numai, şi în oraşele europene, valul de mesaje pe care le-am primit mă îndreptăţeşte să cred că am procedat corect, acum, când vin în faţa cetăţenilor cu întrebarea: Doriţi sau nu să se aplice vinieta Oxigen în Capitală”, a adăugat Firea.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.