Primăria București face un nou cadou bisericii: teren gratuit ca să ridice încă un lăcaș de cult

gabriela firea patriarh
Foto: Gabriela Firea Facebook / patriarhia.ro

Primăria București va da Bisericii Ortodoxe Române un teren în folosință gratuită pentru a construi acolo o nouă biserică. Decizia a fost luată astăzi de Consiliul General al Municipiului București, anunță mediafax.ro.

Terenul respectiv are o suprafață de 149 de metri pătrați și se află pe strada Cernișoara din sectorul 6 al capitalei, în cartierul Militari. Terenul va fi dat în folosință gratuită Protoieriei Sectorului VI din capitală.

Din expunerea de motive publicată pe siteul primăriei rezultă că terenul a fost dat în folosință gratuită la solicitarea BOR.

„Prin adresele înregistrate la Registratura Primăriei Municipiului București (…) Arhiepiscopia Bucureștilor prin Protoieria Sector 6 Capitală cu sediul în Drumul Mănăstirea Văratec nr. 1-5, sector 6, a solicitat transmiterea în folosință gratuită a unui teren în suprafață de 149 mp, în vederea construirii unei biserici, întrucât în cartierul Militari există un număr de aproximativ 48.000 de familii de confesiune creștin-ortodoxă arondate unui număr de 6 unități de cult care sunt amplasate la o distanță mare una de cealaltă”, se arată în expunerea de motive semnată de primarul general Gabriela Firea.

Hotărârea prevede că terenul este dat în folosință gratuită bisericii pe o perioadă de 49 de ani.

În situația în care în termen de 24 de luni de la data intrării în vigoare a hotărârii nu s-au început lucrările de investiții sau terenul nu este folosit conform destinației prevăzute (aceea de a se construi acolo o biserică), hotărârea se revocă.

Astfel de „cadouri” făcute de statul român Bisericii Ortodoxe nu sunt o noutate. O investigație publicată recent de jurnaliștii din cadrul proiectului „Să fie lumină” a arătat că o clădire pe care statul a oferit-o gratuit Episcopiei Severinului și Strehaiei pentru a desfășura în ea activități educative și sociale a fost transformată de biserică într-o afacere. Clădirea funcționează ca hotel și restaurant unde se organizează nunți și botezuri, iar pe terasa ei se vând băuturi alcoolice, deși scopul fixat prin lege ar fi trebuit să fie unul social-educativ.