Finlanda anunță că va cere să intre în NATO

FOTO: Armata Finlandei/maavoimat.fi
FOTO: Armata Finlandei/maavoimat.fi

Președintele Finlandei, Sauli Niinisto, și premierul Sann Marin au anunțat că Finlanda trebuie să solicite aderarea la alianța militară NATO „fără întârziere”. E o schimbare majoră de politică care a început după invazia Rusiei în Ucraina.

Finlanda împarte cu Rusia o frontieră de 1300 de kilometri și a început o cooperare cu NATO în calitate de partener după anexarea Crimeei în 2014.

Până la invazia rușilor, finlandezii nu și-au arătat intenția de a intra în NATO pentru a menține relații de prietenie cu Rusia.

„Finlanda trebuie să solicite fără întârziere aderarea la NATO”, au transmis Niinisto și Marin într-o declarație comună.

„Sperăm că pașii naționali care mai sunt necesari pentru a lua această decizie vor fi făcuți rapid în următoarele zile”, au adăugat ei.

Sprijinul public finlandez pentru aderarea la NATO a crescut la cifre record în ultimele luni, ultimul sondaj realizat de televiziunea publică YLE indicând că 76% dintre finlandezi sunt în favoarea aderării și doar 12% împotrivă, în condițiile în care sprijinul pentru aderare era de doar aproximativ 25% în anii de dinaintea războiului din Ucraina.

FOTO: Armata Finlandei/maavoimat.fi