Proprietarii de centrale fotovoltaice pot accesa finanțare de până la 10 milioane de euro pentru a-și implementa un sistem de stocare a energiei electrice. Finanțarea se acorda din Fondul pentru Modernizare, în cadrul Programului-cheie 1 – Surse regenerabile de energie și stocarea energiei.
Cei care vor putea sa depună proiecte pentru a obține finanțare sunt operatorii economici de tip societăți (microîntreprinderi, întreprinderi mici, mijlocii și întreprinderi mari, exclusiv întreprinderi nou înființate), precum și regiile autonome, legal constituite în conformitate cu legislația națională sau în conformitate cu legislația specifică din statul membru a cărei naționalitate o dețin și înregistrate la ONRC în România până la data primei plăți din ajutorul de stat acordat.
Companiile au la dispoziție perioada 19 noiembrie 2024 – 17 ianuarie 2025 pentru a-și depune proiectele. Investițiile trebui realizate, inclusiv punerea în funcțiune a sistemului, nu mai târziu de 24 de luni de la semnarea contractului de finanțare și de 31.12.2029.
Comparativ cu PNRR, pentru acest program de finanțare companiile nu trebuie să realizeze un audit energetic industrial, ci doar un Studiu de Fezabilitate realizat conform HG nr. 907/2016, cu modificările și completările ulterioare.
Pentru a obține finanțare în cadrul acetui program de finanțare sistemul de stocare a energiei electrice trebuie să fie conectat la o instalație existentă de producere a energiei din surse regenerabile, cum ar fi o centrala fotovoltaica sau o centrală hidroelectrică. Condiția este ca sistemul de stocare să absoarbă anual cel puțin 75% din energia produsă de instalația de producere a energiei din surse regenerabile.
În cadrul acestui apel de finanțare valoarea ajutorului de stat solicitat este de maximum 100.000 euro/ MWh de stocare instalat, dar nu poate depăși 10 milioane de euro pe întreprindere, pe proiect.
Nu sunt eligibile:
- Proiectele prin care este propusă înlocuirea de capacități vechi de stocare a energiei electrice;
- Proiecte combinate de producție de energie din surse regenerabile și de stocare (în spatele contorului), sau în cazul în care capacitatea de stocare nu este conectată la o instalație existentă de producere a energiei din surse regenerabile;
- Proiectele care propun capacități de stocare în baterii care utilizează tehnologii pe bază de plumb, NiCd sau NiMH;
- Proiectele care vizează stocarea energiei exclusiv extrasă din SEN;
- Proiectele care au beneficiat de finanțare pentru sisteme de stocare energie electrică din alte programe de finanțare nerambursabile;
- Proiectele depuse în parteneriat.
Investițiile finanțate în cadrul acestui program vor avea un impact pozitiv în ceea ce privește creșterea capacității de stocare a energiei electrice în Sistemul Electroenergetic Național.
Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos: