7 filme care au prezis viitorul

Sursa foto: Mopic, Shutterstock.com
Sursa foto: Mopic, Shutterstock.com

Dacă alte epoci l-au avut pe Jules Verne, noi avem filmele să ne arate cum ar putea arăta viitorul, dar nu ne despărțim nici de literatură.

În contextul discuțiilor despre fake news (știri false) și despre granița tot mai subțire dintre viața publică și cea privată, 1984, cunoscutul roman al lui George Orwell, a reintrat recent în atenția cititorilor, în timp ce serialul The Handmaid’s Tale, ecranizarea unei povești despre un viitor în care femeile își pierd toate libertățile, este hitul momentului.

În ultimii ani, tot mai mulți regizori și scenariști și-au căutat inspirația în direcția descoperirilor științifice și a activității NASA. Am avut Gravity, Interstellar, The Martian, noi episoade Star Wars și Star Trek. Într-o lume în care se vorbește tot mai mult despre epuizarea resurselor naturale, pericolul încălzirii globale, tehnologii revoluționare precum AI (inteligența artificială) și un context politic internațional tot mai neclar, nu e de mirare că suntem în căutarea explicațiilor și confirmărilor despre ce ar putea să fie, fie ele furnizate chiar și în sala de cinema.

Pentru cine a fost atent însă, filmele au prezis dintotdeauna viitorul. Coincidență, imaginație, sau doar cineaști care s-au dovedit buni observatori ai tendințelor – oricare ar fi explicația, cert este că avem dovezile care demonstrează acest lucru. Dovezile sunt, bineînțeles, chiar filmele.

Iată 7 dintre ele și inovațiile sau schimbările pe care le-au anticipat:

  1. Rețeaua (Network), filmul lui Sidney Lumet din 1976, și The Truman Show, cu Jim Carrey, în regia lui Peter Weir, au prezis evoluția și decăderea televiziunii, apariția și succesul reality show-urilor, gustul tot mai pronunțat al publicului pentru expunerea vieții private și ceea ce numim oversharing pe rețelele de socializare.
  2. Terminator (1984), cunoscutul film care îl are în rolul principal pe Arnold Schwarzenegger a arătat pentru prima dată o dronă militară, un dispozitiv despre care se vorbește mult astăzi.
  3. Cu toate că țigările electronice existau de ceva vreme, Turistul (The Tourist), filmul care îi are în prim-plan pe Johnny Depp și Angelina Jolie, dar și scene din serialele True Detective și House of Cards au aruncat o privire în viitor, spre popularizarea acestor dispozitive. Nu au prezis chiar viitorul, pentru că, între timp, tehnologia a trecut la nivelul următor, odată cu apariția IQOS, un dispozitiv nou care încălzește tutunul, fără să emane fum și care nu lasă în urmă scrum și miros neplăcut.
  4. Comedia romantică You’ve Got Mail, care îi are pe Meg Ryan și Tom Hanks în distribuție, a prezis răspândirea fenomenului de dating online. Astăzi, toată lumea folosește platforme ca Tinder ca să-și găsească perechea, fie ea și de o vară.
  5. Tipul de la cablu (The Cable Guy, 1996) a prezis evoluția serviciilor de internet și telefonie. Într-una din scene, personajul interpretat de Jim Carrey afirmă că,  într-o bună zi, fiecare american va deține un computer, cablu TV și telefon și toate trei vor fi conectate.
  6. Odiseea Spațială: 2001, filmul-cult al lui Stanley Kubrik, din 1968, a arătat că tabletele și turismul spațial ar putea face parte din viitor. Filmul a prezis și constituirea Stației Spațiale Internaționale, care a fost lansată pe orbită în 1998.
  7. Star Trek – În varianta din 1979, putem vedea căști bluetooth, o invenție, evident, mult mai târzie și extrem de utilă astăzi șoferilor.

Ce alte filme care au deschis o fereastră spre viitor cunoști?

Sursa foto: Mopic, Shutterstock.com

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.