Filmări din Colectiv ascunse până acum. Un colonel înjură morții în timpul intervenției

FOTO: Libertatea.ro
FOTO: Libertatea.ro

Jurnaliștii de la Libertatea anunță că vor face publice, astăzi, mai multe imagini din timpul intervenției de la Colectiv, care până acum au fost ascunse de ISU și IGSU. Potrivit Libertatea, filmarea a fost făcută de un subofițer care a însoțit primul echipaj ISU București Ilfov care a ajuns la locul tragediei de la Colectiv.

Acesta a decis să facă publice capturile pentru că „în imaginile filmate de Departamentul de Informare și Relații Publice al ISU se vedea altceva decât versiunea care fusese comunicată oamenilor, anume că intervenția de salvare a vieților a fost impecabilă, aceste imagini nu au fost făcute publice niciodată”.

„După ce s-a realizat ce conțin, filmările colegului meu nu au fost văzute decât de către un grup mic de ofițeri superiori, nu au fost folosite nici la analizele interne, nu au fost date Corpului de Control al Guvernului Cioloș și nici procurorilor”, a declarat pompierul pentru Libertatea.

„Focul din club era stins, mai rămăsese fum, trebuia să te ocupi de oamenii din exterior. Nu le-au luat nici măcar pulsul, nu s-au aplecat spre ei și acest lucru a fost imediat vizibil când șefii au văzut imaginile și, practic, filmarea a fost ascunsă tuturor”, a spus ofițerul.

Pe filmare se aude la un moment dat cum colonelul Orlando Șchiopu, adjunctul inspectorului șef ISU, cedează nervos și înjură morții: „Lasă-i în p**a mea”!, scrie Libertatea într-un articol care poate fi citit integral – aici.

Incendiul din Colectiv a avut loc în urmă cu 4 ani în noaptea de vineri 30 octombrie. În clubul înființat într-o hală a fabricii Pionierul din Sectorul 4 era un concert gratuit al trupei Goodbye to Gravity cu ocazia lansării albumului „Mantras of War”.

Potrivit cercetărilor, focul ar fi fost provocat de niște artificii folosite în timpul concertului. Acestea au dus la aprinderea buretelui de antifonare. Flăcările s-au extins extrem de repede. În urma incendiului au murit 64 de persoane. În afară de 26 persoane care au murit în club, 186 au ajuns la spital cu răni. A fost cel mai grav incendiu din România într-un club de noapte.

Imaginile publicate de Libertatea:

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.