Fidel Castro, laureat al Nobelului chinezesc

Un grup format din intelectuali chinezi i-a acordat președintelui cubanez Fidel Castro distincția Confucius, un „premiu al păcii”, o alternativă la Nobel. Potrivit agerepres.ro, intelectualii chinezi și-au argumentat decizia prin faptul că liderul cubanez „a participat la soluționarea crizelor internaționale”.

„Castro, atunci când se afla la putere, nu a recurs la forță sau la violență pentru a soluționa crizele și conflictele în relațiile internaționale, în special cu SUA. (…) A avut întrevederi cu lideri și organizații străine și a servit puternic cauza eliminării armelor nucleare”, a declarat Liu Zhiqin, unul dintre inițiatorii „Premiului pentru Pace Confucius”, potrivit agerpres.ro.

Fidel Castro a mai fost în competiție, printre alții, cu președinta sud-coreeană Park Geum-hye sau secretarul general al ONU Ban Ki-moo.

Prima dată, acest premiu a fost acordat în 2010, în preajma acordării, la Oslo, a Premiului Nobel pentru Pace disidentului chinez Liu Xiaobo, condamnat în 2009 la 11 ani de închisoare în China.