Fermier la 19 ani. Afacere de succes cu fonduri europene

alice-Constantin
Alice Constantin. Foto: agrointel.ro

Provenită dintr-o familie de fermieri, Alice Constantin a pus pe picioare propriul business, cofinanțat din bani europeni.

La cei 19 ani cât avea în 2010, tânăra a accesat „Măsura 112 – Instalarea tinerilor fermieri”, primind fonduri nerambursabile de 25.000 de euro pe care le-a folosit pentru a porni o afacere legumicolă în comuna Fierbinți, din județul Ialomița, relatează Yahoo News România, care citează publicația agrointel.ro.

„Provin dintr-o familie de fermieri, așa că am fost implicată de mică în activitatea agricolă. Mi-am dorit mult să încep o afacere proprie în domeniu, iar când am aflat că există și oportunitatea de a beneficia de bani europeni pentru a demara producția, nu am mai stat pe gânduri”, a povestit Alice.

Banii nu i-au ajuns însă în totalitate, investiția ridicându-se la 50.000 de euro, sumă ce a fost recuperată la sfârșitul celui de-al doilea an de producție.

Azi, la patru ani de la intrarea pe piață, legumele din serele sale ajung în magazinele unuia dintre liderii de retail din România, acoperind cu greu cererea.

salata_alice_constantin
Răsaduri cu salată. Foto: agrointel.ro

„Ceea ce se caută este calitatea, dar și seriozitatea”

„Acum avem 5,2 hectare de suprafață lucrată. Plantăm în spații protejate și în câmp, pe un total de 5,2 hectare. În această iarnă am investit și într-un sistem de încălzire pentru a avea producție tot anul: roșii, castraveți, varză, ardei gras, ardei capia sau vinete. Acum, spre exemplu, avem pe rod castraveții și ne așteptăm la o producție de circa 15 tone. Prețul de vânzare este, în prezent, de 8-9 lei pe kilogramul de catraveți proaspeți”, a spus Alice.

„A contat foarte mult că la prima întâlnire m-am dus pregătită cu un coș mare cu legumele pe care le produceam. Ceea ce se caută este calitatea, dar și seriozitatea, siguranța că vei livra cantitățile convenite și că vei selecționa mereu produsele ca ele să fie conforme cu standardele dorite de comerciant”, a mai povestit ea.

Tânăra se numără printre cei peste zece mii de români cu vârste până în 40 de ani care au accesat bani europeni prin „Măsura 112 – Instalarea tinerilor fermieri”.

Dacă v-a plăcut acest articol și doriți să fiți la curent cu lucrurile bune care se întâmplă în România, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de știri pozitive de pe pagina noastră de Facebook.