Ferme mici, câștiguri bune. Trei idei de micro-afaceri profitabile în agricultură

Cartofii mov se pot dovedi foarte profitabili pentru fermele mici (Foto: Wikimedia Commons)
Cartofii mov se pot dovedi foarte profitabili pentru fermele mici (Foto: Wikimedia Commons)

Dacă aveți la dispoziție o suprafață mică de teren și vreți să începeți o afacere în agricultură, iată trei idei cât se poate de profitabile.

Pentru a avea cât de cât succes în lumea afacerilor, un fermier are nevoie și de noroc. Chiar și așa, există numeroase culturi sau animale care pot da un randament economic excelent pe suprafețe mici.

Iată câteva dintre ele.

1. Cartoful mov

Cartoful mov este una dintre cele mai profitabile culturi în acest moment. Acest soi exotic, de origine americană, nu se diferențiază prea mult de versiunea tradițională, asta dacă nu țineți cont de faptul că tuberculii sunt mov.

Producția este de cel puțin 30 de tone la hectar, iar prețul acestor cartofi este mult mai mare decât cel al cartofilor normali.

Chiar și așa, încasările pe care fermierul le poate aduna la final de an – cu condiția să vândă la preț bun toată recolta, pot depăși 100.000 de euro la hectar.

2. Cătina

Cultura de cătină este tot mai populară printre micii fermieri români. Roditoare încă din primul an, cătina poate fi transformată în suc, șerbet, înghețată, produse cosmetice, ceaiuri sau suplimente alimentare.

Aceste mici fructe portocalii, foarte bogate în vitamina C, pot aduce profituri de cel puțin 10.000 de euro la hectar.

Înființarea unui hectar de cătină nu depășește 3.000 de euro, iar plantele au o perioadă de producție de până la 25 de ani. În fiecare an, un hectar de cătină bine întreținut poate produce și 20 de tone de fructe.

3. Fermă de porci

Dacă alegeți rase de porci mai puțin cunoscute, puteți obține venituri foarte bune, chiar și în regim gospodăresc. Rasa Mangalița și porcii vitnamezi sunt foarte căutați pe piață, având o carne mai sănătoasă și mai săracă în colesterol.

Aceste animale sunt ușor și ieftin de întreținut. Consumă mai puțin decât porcii comuni. Un porc matur din aceste două specii mănâncă doar 2 kilograme de furaj pe zi, fiind un consumator pasionat de lucernă, iarbă și porumb, cartofi, mere sau sfeclă.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos: