Fermă de păsări crescute natural, afacerea de succes a unui mic producător

FOTO: klimkin/Pixabay.com
FOTO: klimkin/Pixabay.com

Un tânăr a investit 10.000 de euro într-o mică fermă de păsări crescute natural.

Andrei Măceșanu a ridicat ferma de păsări în apropiere de București, în comuna Berceni, în urmă cu doi ani, iar acum crește găini, rațe și curcani.

De profesie constructor, Măceșanu, în vârstă de 30 de ani, s-a apucat de creșterea păsărilor fără să știe nimic despre această activitate. Avea la dispoziție doar terenul agricol pe care a construit mica fermă de păsări, un pământ al părinților săi.

În plus, experiența sa de constructor i-a redus mult investiția pe care ar fi trebuit să o facă inițial, în amenajarea adăpostului.

Recunoaște că la început nu i-a fost deloc ușor, dar a învățat din mers și și-a continuat drumul pe această nișă a clienților care cumpără carne de pasăre crescută natural.

Fermă de păsări: Cum se fac livrările

Andrei Măceșanu a povestit că în 2012 a cumpărat primii pui, de două zile, pe care a început să-i crească, iar ulterior i-a vândut cunoscuților, potrivit poveștii prezentate aici.

În prezent, tânărul crescător de păsări livrează câte 30 – 40 de păsări, respectiv găini, rațe și curcani, la fiecare două săptămâni, mai puțin în perioada rece.

Cu banii astfel câștigați, Andrei Măceșanu a continuat să își extindă “Colțul de Rai”, așa cum își numește mica ferma. În acest scop, pe lângă păsări a început să crească și iepuri. De asemenea, a plantat 200 de cireși și piersici pe cei 2.500 de metri pătrați pe care îi deține, propunându-și să dezvolte o adevărată livadă.

Acum, planurile sale prevăd ca în maximum doi ani, “Colțul de rai” să fie deschis pentru toți cei care vor să vadă cum se cresc în mod natural păsările, animalele și fructele.

“Păi, în loc să bat orașul pentru livrări, îl găsesc pe om acasă sau nu îl găsesc, nu mai bine vine el aici cu familia, cu copiii? Să vadă cum cresc păsările. Să îi apteptăm cu mâncărică bună, cu un fruct din livadă. Vreau ca totul să fie de poză. Găinile să fie de poză, rațele să fie de poză, curcanii să fie de poză. Nu se poate. Am întâlnit printre clienți familii ai căror copii nu știau cum arată o găină! Mă seacă lucrul ăsta! Să vină aici să le arătăm viața la țară”, susține tânărul antreprenor.

Fermă de păsări , în curtea casei de vacanță

Tot o afacere cu creșterea păsărilor a pus pe picioare și  Victor Camarasoiu, care și-a transformat curtea casei de vacanță într-o fermă de păsări, unde crește găini și curcani.  Acestea pot fi văzute live de clienți, pe timpul zilei, prin intermediul celor două camere de luat vederi, amplasate în crescătorie.

După o investiție inițială de 60.000 de euro și alți 40.000 de euro cheltuiți pe parcursul celor doi ani de funcționare, crescătorul de păsări speră să-și amortizeze cheltuiala în următorii patru-cinci ani.  Și asta chiar dacă vânzările înregistrate anul trecut au fost de aproximativ 100.000 de euro.

După amortizarea investiției, Camarasoiu estimează că va obține o rată a profitului de 20% pe an.

“Toată povestea a început în anul 2012 când ne-am terminat de construit o casă de vacanță în localitatea Breaza, județul Prahova. Petrecând marea majoritate a weekend-urilor acolo, am încercat să găsim un localnic care să ne crească câteva zeci de pui în curtea lui, să-i hrănească cu cereale cumpărate de noi și să îi sacrifice atunci când avem nevoie”, a povestit Camarasoiu.

Cum nu a găsit un localnic dispus să-i crească păsări pentru consumul propriu, i-a propus unui apropiat să-i construiască un coteț în curtea sa, întinsă pe o suprafață de 3.500 de metri pătrați. Acolo și-a propus să crească pui și curcani așa cum văzuse  la bunicii săi la țară, fără concentrate, antibiotice sau făinuri de origine animală  care intră în compoziția rețetelor de hrană ale păsărilor din fermele industriale.

“Înțelegerea a fost următoarea : eu urma să finanțez întreaga activitate de la construcție, la populare și până în  momentul în care păsările ajungeau la maturitate, el (n.r. cel care i-a construit cotețul) se obligă să se ocupe de creșterea păsărilor, iar la final să împărțim în mod egal păsările sacrificate”, a explicat Camarasoiu.

Fermă de păsări și punct de sacrificare

Ideea de a începe o afacere cu păsări crescute 100%  natural i-a venit după ce a mâncat primele păsări și și-a dat seama de diferența dintre puiul crescut în curte și cel din comerț.

“Am parafat înțelegerea cu partenerul meu din Breaza în aceeași termeni  și am început investiția în adăposturi și în centrul de sacrificare”, a adăugat antreprenorul.

Ca să-și poată vinde produsele, în vara lui 2012, Camarasoiu s-a organizat  sub forma unei persoane fizice autorizate (PFA) și a obținut aprobările pentru punctul de sacrificare a păsărilor.
Acest lucru i-a permis să vândă și prin intermediul băcăniilor cu produse tradiționale din București. Azi,  în afară de băcănii, face livrări și la domiciliul clienților, în București, Brașov și Ploiești.

Nu își poate spune însă producător ecologic, deoarece  pentru obținerea certificatului, una dintre condițiile impuse este cea referitoare la suprafața minimă de 4 mp de teren exterior pentru fiecare pasăre crescută, condiție pe care nu o poate îndeplini deocamdată, suprafața totală a fermei fiind de 7.000 mp.

“În prezent avem 200 – 300 de clienți lunar. Aceștia sunt în marea lor majoritate familii cu copii care conștientizează faptul că industrializarea excesivă a dus la producerea unor alimente care ne otrăvesc constant. Din punct de vedere financiar, cei mai mulți clienți au venituri mari, dar am și clienți cu venituri medii, care au un abonament lunar de patru pui, care costă circa 250 lei”, a explicat antreprenorul.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.