Fenomen spectaculos în această dimineață pe cerul unui oraș din România

nor iași
Foto: George Daniel / Meteo Moldova

Locuitorii din orașul Iași au putut observa în această dimineață un nor spectaculos ce era luminat de razele soarelui.

Administratorii paginii „Meteo Moldova” de pe Facebook au oferit explicația științifică a acestui fenomen:

„Un cumul de condiții particulare și hazardul pot conduce frecvent la fenomene meteorologice spectaculoase. În imagine avem un foarte bun exemplu în acest sens.

În zilele din urmă am fost surprinși de instabilitatea atmosferică accentuată, cu caracteristici estivale. Totuși, ne apropiem de mijlocul lunii octombrie, o lună care în stabilitatea atmosferică este foarte accentuată. Astfel, îngemănarea celor două tendințe se vede foarte bine în imaginile alăturate surpsinse în această dimineață în Iași.

Cerul este dominat de o pătură de nori stratiformi, ce acoperă cea mai mare parte a nordului Moldovei, nori autentici de toamnă. La baza acestor nori stratiformi, instabilitatea din partea inferioară a atsmoferei – determinată atât de umiditatea mare generată de ploile din zilele trecute cât și de suprafața terestră caldă în urma temperaturilor ridicate de la sfârșit de septembrie – a determinat dezvoltarea unui nor Cumulus al cărui vârf s-a unit cu norii stratiformi. O minunată îngemănare între vară și toamnă.

Iar ca totul să fie complet, norul convectiv era luminat dimineața de razele soarelului chiar în momentul de răsărit atunci când acesta putea străluci de sub nivelul norilor stratiformi (Conf. dr. Lucian Sfîcă; Foto: George Daniel, Marina Iosub).

P.S: Fenomenul s-a produs în jurul orei 7.30 când foarte multe persoane l-au observat.”

nor iași
Foto: Marina Iosub / Meteo Moldova
Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.