Fenomen rar pe un vârf montan din România: „Am primit un mare dar din partea Pământului”

efectul gloria munții rodnei
Sursa: TerraMont (Facebook)

Turiștii care au urcat pe vârful Pietrosul Rodnei la acest sfârșit de săptămână au putut admira un fenomen rar.

„Şi acum, pe apus, am primit un mare dar din partea Pământului, care ne-a răsplătit efortul. Aici, după cum puteţi vedea, Efectul Gloria. Vai, ce tare! Direct pe filmare, super tare. Super tare! Pietrosul Rodnei, septembrie. Incredibil! Incredibil! Superb, superb!”, a comentat cel care a realizat filmarea cu Efectul Gloria.

Vârful Pietrosu este cel mai înalt pisc din Munții Rodnei. Are 2.303 metri și se află la granița dintre județele Maramureș și Bistrița Năsăud.

Efectul Gloria, denumit și „Spectru montan” sau „Spectru Broken” apare atunci când umbra unei persoane (a observatorului) se proiectează pe un nor sau pe ceața care se află în sens opus față de sursa de lumină (Soarele). Practic, observatorul se află între Soare și nor / ceață.

Efectul constă în dimensiunile aparent enorme ale umbrei. În plus, dacă în nor sunt picături de apă, ca urmare a interacțiunii undelor de lumină din aceste picături, în jurul observatorului se formează o zonă ca un halou, alcătuită din inele în culorile curcubeului. Acest halou se numește „glorie”.

Fenomenul poate fi văzut pe orice munte dacă există condițiile necesare. Numele de „Spectru Brocken” vine de la un vârf montan din Munții Harz din Germania deoarece acolo fenomenul poate fi observat foarte des din pricina ceții frecvente.

Efectul Gloria a fost observat și descris pentru prima dată de naturalistul german Johann Silberschlag în 1780.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.