Statul român este obligat de Curtea de Apel din Oradea să îi plătească unei femei daune de 5.000 de euro pentru un proces prea lung.
Iniţial, Tribunalul Bihor a respins reclamaţia, dar Curtea de Apel a luat altă decizie, hotărând ca statul să îi ofere femeii daune în valoare de 5.000 de euro. Decizia este definitivă și este o premieră pentru județul Bihor: până acum acest gen de reclamaţii ajungeau până la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, relatează Digi24.
Procesul a durat timp de nouă ani, din 2007 până în 2016. Fosta şefă a unei firme de import-export a fost acuzată că, între 2004 şi 2005, a prejudiciat statul cu peste un milion de lei prin înregistrarea în contabilitate a unor facturi subevaluate.
Până la urmă, femeia a fost declarată nevinovată, dar între timp firma a dat faliment.
După finalizarea procesului, ea a dat statul în judecată într-un proces civil şi a cerut despăgubiri de peste 500.000 de lei pentru că ancheta şi procesul au durat prea mult în raport cu acuzaţiile.
„Nu suma este importantă, principiul este important. E un semnal de alarmă: poliţia, parchetul, instanţele de judecată trebuie să încerce să soluţioneze cauzele cu celeritate. Nu poţi să stai nouă ani de zile pentru o cauză care nu este complexă pentru a da o soluţie, indiferent că e de condamnare, indiferent că e de achitare”, a declarat pentru postul de televiziune Răzvan Doseanu, avocatul femeii.
Kafka în zilele noastre: cazul Rumpf
Deși statul român este cunoscut pentru lentoarea soluționării cauzelor aflate pe rolul instanțelor, România nu este singura țară care are această problemă. Chiar și cetățeni din Germania au avut parte de procese nejustificat de lungi. De pildă, un caz care a ajuns la Curtea Europeană a Drepturilor Omului este cel al lui Rüdiger Rumpf.
Bărbatul, care avea o afacere în domeniul securității personale, a trebuit să aștepte 13 ani și 5 luni pentru o decizie a instanței într-o chestiune administrativă. În tot acest timp a pierdut bani, iar nesiguranța rezultată i-a afectat afacerea.
CEDO a decis însă că nu a existat niciun motiv pentru care procesul să fi durat atât de mult. Pornind de la cazul Rumpf, Curtea a identificat o problemă structurală: legea germană nu le oferea oamenilor posibilitatea de a obține despăgubiri sau alte forme de compensații pentru întârzieri nejustificat de lungi.
Deciziile CEDO în cazul Rumpf și în alte 70 de cazuri similare din Germania au dus la o adevărată reformă în această țară: în decembrie 2011 a fost adoptată o nouă lege menită să elimine întârzierile nejustificate ale proceselor.
Foto: AJEL / pixabay.com
Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos: