Șeful DIICOT: „Ne-am dori, din tot sufletul vă spun, să găsim victimele în viață”

luiza gheorghe dincă
Luiza Melencu, fata de 18 ani dispărută în aprilie, și Gheorghe Dincă. Foto: Facebook

Felix Bănilă, procurorul-șef al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT), a declarat miercuri, 31 iulie, că investigatorii iau în calcul toate pistele în cazul dispariției de la Caracal, inclusiv aceea că victimele ar putea fi în viață.

„Nu neglijăm nicio pistă, nicio variantă. Ne-am dori, din tot sufletul vă spun, pentru că sunt tată a două fiice, să găsim victimele în viață. Cele două victime sunt date dispărute atât la nivel național, cât și internațional”, a declarat Felix Bănilă.

Bănilă a spus că DIICOT are fragmente osoase ridicate de la fața locului, dar nu au încă un rezultat oficial și că toate informațiile apărute în presă potrivit cărora oasele respective ar fi umane sau ale Alexandrei au fost oferite doar „pe surse”, în mod neoficial: „Până la acest moment nu avem nici concluzii preliminare ale testelor genetice realizate pe oasele descoperite. Sunt doar știri pe surse, neconfirmate oficial”.

Pe de altă parte, Alexandra a fost la locuința lui Gheorghe Dincă, a confirmat Felix Bănilă: „S-a obținut în mod cert prezența cel puțin a victimei de 15 ani atât în mașina inculpatului, cât și în casa acestuia”. Probele ADN arată că fata a fost atât în locuința inculpatului, cât și în mașina sa.

Anterior, adjuncta sa de la DIICOT a declarat că în curtea suspectului s-au descoperit bijuterii ale Alexandrei (inele, lănțișoare).

Legat de informația apărută în presă conform căreia Alexandra nu ar fi putut să fie arsă într-un butoi, Felix Bănilă a spus că butoiul respectiv nu este „un butoi în adevăratul sens al cuvântului”: „E o sobă, un arzător improvizat. E un suport metalic confecționat cel mai probabil de inculpat pentru a arde diverse obiecte sau resturi. Partea inferioară nu are fund și focul se pune dedesubt. El funcționează ca un arzător, ca o sobă improvizată”.

Procurorul-șef al DIICOT a mai povestit că Gheorghe Dincă a fost cooperant cu anchetatorii în primă instanță, iar ulterior, când a venit vorba de locul unde ar fi aruncat presupusele cadavre sau rămășițe umane, acesta a devenit confuz: „Cel puțin la prima victimă, inculpatul a declarat inițial că a aruncat-o în Olt, apoi că a aruncat-o în Dunăre. I s-a cerut să ne conducă pe traseul parcurs. A devenit confuz. A spus că a fost pe timp de noapte, pe drumuri lăturalnice și nu-și mai aduce aminte”.

Felix Bănilă a completat că procurorii nu exclud nicio posibilitate, inclusiv aceea ca Dincă să fi avut complici.

„Prioritar pentru noi este aflarea adevărului”, a mai spus el.

Alexandra a fost căutată astăzi, 31 iulie, în mai multe locuințe ale vecinilor lui Gheorghe Dincă, fără succes însă. De asemenea, un echipaj de scafandri face căutări astăzi într-un lac de lângă Caracal (localitatea Drăghiceni, județul Olt).

Tot azi, suspectul Gheorghe Dincă a fost dus la Spitalul Penitenciarului Jilava pentru a fi evaluat psihiatric.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.