O fată de 16 ani a muncit până la epuizare într-un restaurant. A leșinat și s-a lovit la cap

chelneriță 16 ani galați
Foto: Dion Hinchcliffe (Flickr)

O tânără în vârstă de 16 ani, care lucra pe un post de chelneriță într-un restaurant din Galați, a leșinat la locul de muncă din cauza epuizării și s-a lovit cu capul de o țeavă, relatează adevarul.ro.

Inspectorii de muncă din Galaţi au declanşat o anchetă, după ce o femeie a reclamat că fiica sa în vârstă de 16 ani a muncit până la epuizare. După ce a leșinat și s-a lovit la cap tânăra a fost internată la spital.

Mama fetei a povestit că tânăra lucra ca ospătar la un restaurant de pe un ponton plutitor de pe Faleza Dunării din Galaţi. Fata urma să fie plătită cu 500 de lei pentru cu 4 ore pe zi de joi până duminică, însă patronii ar fi insistat să muncească mai mult, a povestit mama fetei.

„Domnul Avram a început să le facă presiune şi să muncească 14 ore de dimineaţa de la 8.00 până seara la 24.00. Şi nu le dădea nimic, nici măcar să mânânce sau să bea apă. Pe data de 15 august au fost foarte supraaglomeraţi, i-a chemat la muncă şi luni, şi marţi. La ora 24.30 seara, fetiţa a căzut din picioare, sesizând toată ziua că îi este rău şi nu mai putea să stea la muncă. A leşinat şi s-a lovit cu capul de o ţeavă metalică. A fost trei zile la terapie intensivă şi pe urmă la salon, cu perfuzii, i se băga fier pe venă pentru că ea nu putea să mânânce; nici la ora actuală, este foarte slăbită”, a spus mama fetei pentru adevarul.ro.

Diagnosticul medicilor a fost anemie carenţială formă medie, sincopă şi colaps, hematom epicranian temporal drept/TCC acut închis prin cădere de la propria înălţime, hipercalamie, surmenaj, traumatism psihic în antecendente.

Mama adolescentei spune că a făcut o sesizare la Inspectoratul Teritorial de Muncă Galaţi şi la Parchetul de pe lângă Judecătoria Galaţi. Patroana restaurantului, Crina Avram, soţia directorului Agenţiei Judeţeane pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Galaţi, Răzvan Avram, susţine că nimic din ce a relatat mama fetei nu este adevărat şi spune că a depus o plângere pentru şantaj la Parchet.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.