Record: 10 milioane de euro pe an, cu o singură farmacie. La 72 de ani, patronul lucrează zi de zi

farmacia Academia Bucuresti

Un antreprenor în vârstă de 72 de ani a reușit să vândă, într-un singur an și cu o singură farmacie, medicamente în valoare de 10 milioane de euro.

Iordache Huștiu are 72 de ani și conduce Farmacia Academie, din centrul Bucureștiului, alături de cele două fiice ale sale. Potrivit datelor Ministerului de Finanțe, preluate de zf.ro, farmacia situată la intersecția străzilor Ion Câmpineanu și Academiei a avut în 2015 o cifră de afaceri de 9,4 milioane de euro.

Într-un interviu acordat în 2014 jurnaliștilor de la Dilema Veche, Huștiu explica succesul farmaciei sale, una dintre cele mai puternice farmacii independente din România.

„O farmacie adevărată presupune un laborator şi receptură – prepararea medicamentelor în laborator”, explică Huștiu. El însuși se ocupă deseori de munca de laborator, însă există și o farmacistă angajată care, cât este ziua de lungă, numai cu asta se ocupă – preparea medicamentelor în laborator.

„E foarte greu să rezişti ca farmacist particular. O poţi face doar dacă stai toată ziua în farmacie şi te ocupi de tot”, adaugă farmacistul. În interviul acordat publicației culturale, Huștiu spune că meseria sa a devenit, încet-încet, una de manager. Sună zilnic la zeci de depozite, pentru a se asigura că va primi mereu primul sau măcar printre primii medicamentele căutate de clienți.

„Cardul e mai mult o chestiune psihică a românului”

Farmacia Academia nu vrea să se extindă (să devină un lanț) și nici nu introduce mult întâlnitele carduri de reduceri. Fiica lui Iordache Huștiu, Beatrice Speteanu, explică care este motivul. „La noi tot iese mai ieftin decît în alte părţi, chiar cu reducerile aplicate cu cardul. Reducerea oricum o acordăm, pentru că nu avem adaos prea mare. Şi neavînd mai multe farmacii, cardul nu e rentabil. Cardul e mai mult o chestiune psihică a românului, căruia îi place senzaţia de gratuitate, după perioada comunistă”, spune ea.

Huștiu a deschis farmacia Academiei în anul 1996. În perioada comunistă, a lucrat tot ca farmacist, într-un spital. „Meseria asta se făcea şi pe atunci, în condiţii civilizate şi cu multă muncă”, explică el.

În ultimii ani, a fost martor la creșterea ponderii în vânzări a produselor naturiste și homeopate. „Acestea nu le înlocuiesc, însă, pe cele alopate. Dar foarte multă lume încearcă să se facă bine întîi cu ele. Plante, ceaiuri. Beneficiul real al acestora ar fi profilaxia”, explică Beatrice Speteanu.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.