„Fără vaccin, fără job”. Țările europene unde vaccinul anti-COVID e obligatoriu în sănătate. Ce se întâmplă în România

vaccinare medic covid
Foto: Sammy-Williams / pixabay.com

Multe țări din Europa se confruntă acum cu o nouă creștere a infecțiilor cu virusul SARS-CoV-2. Responsabilă de această creștere este tulpina Delta. Identificată pentru prima dată în India, tulpina Delta este mult mai contagioasă și se pare că are și capacitatea de a-i infecta pe unii dintre cei vaccinați.

În acest context, unele state europene au decis nu doar să impună restricții populației generale, așa cum s-a întâmplat până acum, ci și să adopte o nouă strategie: introducerea obligativității vaccinului anti-COVID pentru personalul medical.

În ceea ce privește România, autoritățile nu și-au arătat până acum intenția de a introduce obligativitatea vaccinării personalului din sănătate. S-a discutat numai despre posibilitatea introducerii testării periodice a celor care refuză vaccinarea, obligația de a plăti pentru test revenind angajatului.

Iată care sunt statele ce au introdus – parțial sau total – obligativitatea vaccinării personalului din domeniul sănătății:

1. Italia

La începutul lunii aprilie, Italia a devenit prima țară din Europa care a făcut vaccinarea anti-COVID obligatorie pentru personalul medical. La acea dată, printr-un decret adoptat de urgență, cabinetul premierului Mario Draghi a introdus obligativitatea personalului medical de a se vaccina împotriva virusului SARS-CoV-2, potrivit „Financial Times”.

Cei care refuză pot fi transferați în posturi unde nu riscă să răspândească virusul, în funcții inferioare, sau suspendați fără să primească plată pe o perioadă de până la un an.

În Italia însă, una dintre țările europene cele mai lovite de pandemie, procentul personalului medical care se vaccinase deja până în luna martie era foarte ridicat: 92%.

Totuși, îngrijitorii care au refuzat să se vaccineze și s-au îmbolnăvit de COVID au fost considerați responsabili de unele focare ce au apărut în această primăvară în azile pentru bătrâni și spitale, potrivit „The British Medical Journal”. Din acest motiv Guvernul italian a luat decizia ca vaccinarea să devină obligatorie pentru personalul medical, în rândurile căruia au fost incluși și farmaciștii, medicii din sistemul privat și medicii de familie.

„A fi vaccinat este o premisă necesară pentru a avea o profesie în domeniul sănătății”, au menționat autoritățile italiene în decret.

Decizia de a face vaccinarea anti-COVID obligatorie pentru lucrătorii din sănătate, campanie care are sloganul „Fără vaccin, fără job”, a fost sprijinită de asociația națională a medicilor, de sindicate și de o mare parte a publicului. Potrivit unui sondaj de opinie, peste 55% dintre italieni susțineau această măsură.

Ce s-a întâmplat ulterior?

După adoptarea acestui decret de urgență, sute de angajați din sănătate au atacat în instanță legea care îi obligă să se vaccineze împotriva COVID-19.

„Nu este o luptă dusă de anti-vacciniști, ci o bătălie pentru democrație. Forțăm oamenii să se supună unui risc sub amenințarea de a nu-și mai putea exercita profesia”, a declarat avocata de drept constituțional Daniele Granara, potrivit publicației thelocal.it.

Într-un alt proces, avocata apără zeci de îngrijitori care au fost suspendați de la locul de muncă după ce au refuzat să se vaccineze.

Conform datelor de la începutul lunii iulie, din cei 1,9 milioane de salariați din domeniul sănătății din Italia, 45.750 nu au primit încă nicio doză de vaccin.

medic coronavirus vaccin
Foto: laauraamora / pixabay.com

2. Grecia

La data de 12 iulie, premierul grec Kyriakos Mitsotakis a anunțat că vaccinarea anti-COVID devine obligatorie pentru angajații din azilele pentru bătrâni începând chiar de la acea dată. Începând cu data de 16 august, cei care refuză să se vaccineze vor fi suspendați, potrivit CNN.

În plus, premierul a adăugat că, începând din luna septembrie, vaccinarea va fi obligatorie pentru toți lucrătorii din sănătate, atât din sectorul public, cât și din cel privat.

3. Franța

Tot la data de 12 iulie, președintele francez Emmanuel Macron a anunțat că lucrătorii din sănătate, angajații din azilele de bătrâni, precum și cei care îngrijesc pacienți vulnerabili trebuie să se vaccineze până la 15 septembrie.

De asemenea, ministrul Sănătății din Franța, Olivier Véran, a anunțat că, după 15 septembrie, lucrătorii din domeniul sănătății care nu se vor vaccina nu vor mai avea voie să meargă la locul de muncă și nu vor mai fi plătiți.

Conform BBC cerința de vaccinare li se va aplica doctorilor, asistentelor, dar și personalului administrativ și voluntarilor.

În discursul său, președintele Macron a sugerat și că, dacă pandemia se înrăutățește, autoritățile vor lua în calcul să facă vaccinarea obligatorie pentru toată lumea.

„În funcție de situație, cu siguranță că va trebui să ne întrebăm dacă să facem vaccinarea obligatorie pentru toți francezii. Am ales să am încredere și fac un apel la toți concetățenii noștri nevaccinați să meargă și să se vaccineze cât mai curând posibil”, a spus Macron, citat de CNN.

4. Marea Britanie

Guvernul Marii Britanii a anunțat că, începând cu luna octombrie 2021, angajații din azilele de bătrâni vor fi obligați să se vaccineze anti-COVID.

Însă unii britanici nu doresc o astfel de măsură. O petiție care se opune vaccinării obligatorii a fost semnată deja de peste 70.000 de oameni.

5. Rusia (unele regiuni)

La mijlocul lunii iunie, autoritățile din 4 regiuni din Rusia au anunțat că au decis să crească procentul de vaccinare al lucrătorilor din mai multe domenii: sănătate, educație, retail, transport public, servicii de înfrumusețare, industria de divertisment, precum și alte industrii care oferă servicii pentru grupuri mari de oameni.

Cele 4 regiuni sunt capitala Moscova, regiunea Moscova, regiunea siberiană Kemerovo și regiunea Sakhalin (insulă din estul extrem al țării, din Oceanul Pacific).

Concret, autoritățile din aceste 4 regiuni le-au transmis instituțiilor și agenților economici care activează în domeniile menționate mai sus că au obligația să se asigure că 60% din angajați sunt vaccinați complet, potrivit agenției de presă Associated Press.

În capitală, în regiunea Moscova și în Kemerovo, autoritățile au stabilit ca termen pentru atingerea pragului de 60% mijlocul lunii august. Autoritățile din Sakhalin nu au stabilit un termen limită, dar au anunțat că persoanele care refuză să se vaccineze fără să aibă un motiv medical valid vor fi suspendate de la locul de muncă până când se vor vaccina.

În Moscova, autoritățile au anunțat că vor face verificări și că le vor da amenzi de până la 1 milion de ruble (aproximativ 14.000 de dolari) angajatorilor care nu respectă legea.

Campania de vaccinare din Rusia a rămas mult în urma celor din alte țări. Până la începutul lunii iunie doar 18 milioane de ruși (adică 12% din populația de 146 de milioane) primiseră cel puțin o doză de vaccin.

Ce se întâmplă în România?

În ceea ce privește România, autoritățile nu au comunicat date clare privind vaccinarea angajaților care lucrează în sănătate, însă se pare că aceasta rămâne la un nivel destul de scăzut față de Occident.

La data de 30 iulie, Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare, a declarat la Digi24 că aproximativ 80% dintre personalul medical din țară s-a imunizat anti-COVID.

test pcr
Foto: Stephan_Hoesl / pixbay.com

Însă la data de 9 august Federația Sanitas a anunțat că 60,14% dintre angajații din spitalele publice sunt fie vaccinați, fie s-au infectat cu virusul SARS-CoV-2 în ultimele 6 luni și au anticorpi. Datele se referă atât la personalul medical, cât și la personalul TESA și administrativ.

Restul de 39,86% dintre angajații din spitalele publice nu s-au vaccinat și nici nu au avut COVID în ultimele 6 luni.

Evaluarea este realizată de Federația SANITAS pe baza datelor statistice colectate din spitalele publice din România. Eșantionul reprezentativ cuprinde atât instituțiile aflate în subordinea Ministerului Sănătății și a autorităților publice locale, cât și pe cele care funcționează în rețele de instituții publice de sănătate aflate în subordinea altor ministere și autorități publice centrale (Transporturi, Justiție, MAI, SRI, Academia Română etc.).

La acestea se adaugă datele primite de la DSP-uri, Servicii Județene de Ambulanță și Centre de Transfuzie Sanguină din întreaga țară.

Datele sunt valabile la nivelul lunii iulie 2021.

Foto: Sammy-Williams / pixabay.com, laauraamora / pixabay.com, Stephan_Hoesl