Fără petreceri în familie de Crăciun și Revelion. Ce se întâmplă cu românii din Diaspora care vin acasă de sărbători

FOTO: cento4ka/Pixabay.com
FOTO: cento4ka/Pixabay.com

Premierul Ludovic Orban a declarat că petrecerile de Revelion și Crăciun sunt considerate petreceri private și nu vor putea fi organizate. Șeful Executivului a transmis și că românii care vin în țară de sărbători vor intra în carantină dacă se întorc din țări în care indicele de infectare este mai mare decât cel înregistrat de România.

„Avem reglementări foarte clare: unde indicele de răspândire a virusului este mai mare decât în România, pentru oricine din ţara respectivă se impune carantina de 14 zile, într-un spaţiu instituţionalizat sau într-un alt spaţiu deţinut de persoana care vine”, a declarat Orban, într-o emisiune de televiziune.

Ludovic Orban a spus că la ora actuală 14 țări ale Uniunii Europene raportează indici mai mari decât cel al României în ceea ce privește infectarea cu noul coronavirus, iar printre acestea sunt stat cu „o creștere explozivă” a transmiterii COVID-19, țări în care se află mulți români.

Prima sărbătoare care va avea de suferit în luna decembrie este Ziua Națională. Premierul Ludovic Orban a anunțat că nu se va mai organiza parada ca în anii trecuți.

„Normal că vom sărbători Ziua Naţională, dar vor fi respectate toate regulile de protecţie sanitară (…) Cu siguranţă nu va mai fi acea paradă. Cu siguranţă, nemaifiind parada, nu va mai exista motiv ca oamenii să asiste la paradă. Va fi o sărbătorire în condiţii mult mai stricte, care să ţină cont de numărul maxim de persoane în spaţiu deschis care pot să participe la un eveniment, 50 de persoane. Sunt reguli pe care le vom respecta cu stricteţe”, a spus Orban.

Întrebat de jurnalişti dacă poate fi organizată o paradă online, fără participarea oamenilor, Orban a precizat că o decizie va fi luată în jurul datei de 14 noiembrie.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.