Fără măști din țesături. Mai multe țări din Europa vor să impună purtarea exclusivă a măștilor chirurgicale

coronavirus mască
Foto: vperemencom / pixabay.com

Măștile chirurgicale tip FFP1 sau FFP2 ar putea deveni obligatorii în mai multe țări din Europa. Potrivit The Guardian, decizia ar urma să fie luată de autoritățile care studiază nivelul de răspândire a noilor tulpini de coronavirus descoperite în Marea Britanie și Africa de Sud, considerate mult mai virale.

Cancelarul german Angela Merkel și liderii celor 16 landuri germane au convenit săptămâna aceasta ca măștile chirurgicale să fie purtate la locul de muncă, în transportul public și în magazine.

Guvernul francez are în vedere o măsură similară, considerând că măștile din țesături multistrat nu oferă suficientă protecție împotriva noilor tulpini. Înaltul consiliu al Franței pentru sănătate publică a decis că multe măști din pânză – deseori preferate pentru că pot fi spălate și refolosite – nu garantează protecția împotriva noilor variante.

„Măștile din categoria II sau din țesături filtrează doar 70% din aer, în timp ce măștile din categoria 1, cele chirurgicale, pot ajunge până la 95% dacă sunt purtate corespunzător”, a spus Daniel Camus, de la Institutul Pasteur din Lille.

Ministerul Sănătății anunță că în România au fost analizate până în prezent 76 de probe pentru identificarea noii tulpini de coronavirus provenită din Marea Britanie, care ar fi mult mai contagioasă. În țara noastră a fost depistat doar un caz cu varianta din UK, au precizat reprezentanții Centrului Național de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile.

„Până la data de 17.01.2021 au fost raportate 76 secvențieri finalizate. La un singur caz a fost detectată noua variantă UK a SARS-CoV-2 (cazul Giurgiu). Până în prezent au fost primite raportări de la 3 laboratoare”, se arată în informare.

Varianta de coronavirus depistată în Marea Britanie continuă să se răspândească în întreaga lume şi era prezentă săptămâna trecută în 60 de ţări şi teritorii, cu 10 mai mult decât la data de 12 ianuarie, a declarat miercuri Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.