Fără evenimente de peste 100 de persoane în interior, se decalează programul la serviciu

raed arafat
Foto: Facebook

Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul de Interne, a anunțat în dimineața zilei de miercuri, o serie de restricții pentru populație, care vor intra în vigoare de joi, 12 martie.

Astfel, nu mai este voie să se organizeze evenimente în interior cu peste 100 de persoane (aici intră și slujbele de la biserică, alte evenimente religioase, evenimente culturale din teatre, săli de cinema etc).

Restul oamenilor pot asculta slujba de afară, a explicat Raed Arafat, deoarece în interior trebuie să fie acceptate maximum 100 de persoane.

Restricția se aplică până la data de 31 martie.

În ceea ce privește mersul la serviciu, secretarul de stat a spus că programul de începere a activității ar trebui să fie decalat (unii angajați să vină de la 8.00, alții de la 9.00, alții de la 10.00), pentru a reduce aglomerația din mijloacele de transport în comun.

Această măsură este obligatorie pentru instituțiile publice în intervalul 12-31 martie (cu posibilitatea prelungirii), iar pentru sectorul privat este o recomandare.

Raed Arafat a mai recomandat ca instituțiile de învățământ superior să își suspende cursurile până pe 31 martie.

În plus, exportul din România a medicamentelor, echipamentelor și dispozitivelor folosite pentru prevenția și tratarea coronavirusului este suspendat.

„Situația poate fi încă ținută sub control”, a mai spus Arafat.

Până în acest moment, pe teritoriul României au fost confirmate 33 de cazuri de coronavirus, iar 752 de persoane se află în carantină.

La punctele de intrare în țară, în special la Nădlac și la Borș, a fost mărit numărul de medici. La vămi sunt evaluați și cetățenii străini care vin din zonele de risc.

„Suntem în scenariul 2, al transmiterii locale. Acesta implică prevenția și depistarea contacților. În scenariul 3 începe un triaj epidemiologic la nivelul fiecărui spital, atât al bolilor de bază, cât și al infecțiilor”, a explicat Nelu Tătaru, secretar de stat în Ministerul Sănătății. Acest triaj are rolul de a proteja spitalele de răspândirea infecțiilor.

Tătaru a mai anunțat că inspectorii sanitari au dat amenzi în valoare totală de 300.000 de lei celor care nu au respectat izolarea.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.