Faleza de la Costinești se prăbușește

faleza costinești se prăbușește
Foto: Pagina de Facebook Apele Române Dobrogea Litoral

Faleza din stațiunea Costinești de pe litoralul românesc al Mării Negre este în pericol de prăbușire din cauza procesului de eroziune costieră.

Anunțul a fost făcut de Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral pe pagina de Facebook a instituției.

Acum, zona unde faleza se prăbușește a fost îngrădită pentru a împiedica accesul oamenilor și a fost montat un panou care îi informează pe trecători de pericolul existent.

De asemenea, reprezentanții Administrației Bazinale de Apă Dobrogea Litoral au anunțat că faleza de la Costinești care este amenințată de efectele distructive ale procesului de eroziune costieră este inclusă în proiectul „REDUCEREA EROZIUNII COSTIERE FAZA II (2014-2020)”.

Potrivit acestora, stațiunea Costinești va beneficia în cadrul proiectului de o protecție costieră de 2.550 de metri liniari și de 16 hectare de plajă nouă.

În cadrul proiectului vor fi demolate mai întâi structurile existente, vor fi construite epiuri marine noi încastrate în țărm (diguri de piatră sau de nuiele, construite transversal, cu un capăt încastrat în mal, pentru a regulariza cursul apei, a-i micșora lățimea sau a apăra malurile de eroziuni) și vor fi instalate structuri pentru valorificarea biodiversității marine – recife artificiale.

„Obiectivul general al proiectului este acela de a proteja și îmbunătăți calitatea mediului și a standardelor de viață ale comunităților locale de-a lungul coastei românești a Mării Negre și de a spori siguranța în zona de sud a coastei, grav amenințată de efectele distructive ale procesului de eroziune costieră”, se mai arată în anunțul instituției.

În prezent, Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral monitorizează zona și a îngrădit-o pentru siguranța localnicilor și a turiștilor.

faleza costinești se prăbușește
Foto: Pagina de Facebook Apele Române Dobrogea Litoral