Facebook va verifica identitatea proprietarilor de pagini mari de pe rețea

mark zuckerberg facebook
Foto: Facebook

Facebook va verifica proprietarii paginilor mari de pe rețeaua de socializare, anunță BBC. Mai exact, va verifica identitatea celor care administrează aceste pagini populare pentru a se asigura că paginile nu sunt coordonate de persoane cu identități false.

Decizia face parte din eforturile continue ale Facebook de a combate știrile false și propaganda.

Șeful Facebook Mark Zuckerberg a spus că toate paginile „mari” vor fi verificate, iar cele care nu vor trece de evaluare nu vor mai avea voie să posteze.

Scopul este ca cei care administrează pagini mari în spatele unui cont fals să nu mai poată face acest lucru.

Mark Zuckerberg a mai spus că toate măsurile pe care Facebook le va lua vor avea rolul de a nu permite repetarea a ceea ce s-a întâmplat în timpul alegerilor prezidențiale din SUA din 2016, când rușii au folosit conturi false și pagini populare pentru a-și transmite mesajele și reclamele politice.

Săptămâna aceasta Facebook a anunțat că a închis 70 de conturi de pe rețeaua de socializare și alte 65 de conturi de Instagram, precum și 138 de pagini de Facebook. Toate acestea erau controlate de IRA (Agenția pentru Cercetarea Internetului) din Rusia.

Dintre paginile care aveau conținut, 95% erau în limba rusă și aveau ca public țintă oameni care fie trăiau în Rusia, fie erau vorbitori de limbă rusă din diferite țări, inclusiv din țări vecine precum Azerbaidjan, Uzbekistan și Ucraina.

Paginile aveau aproape 500.000 de urmăritori din Rusia, 170.000 din Ucraina, 42.000 din Brazilia, 40.000 din Georgia, 35.000 din Kârgâzstan, 29.000 din Turcia, 29.000 din Azerbaidjan, 25.000 din Kazakhstan, 18.000 din Uzbekistan, precum și 18.000 din Republica Moldova.

De la 1 ianuarie 2015, paginile respective au plătit echivalentul a 167.000 de dolari pentru a-și face reclamă pe Facebook și pe Instagram.

IRA, entitatea de care țineau toate aceste pagini și conturi, este o companie cu sediul în Sankt Petersburg, și care a fost implicată în operațiuni de influențare online în favoarea intereselor politice și economice ale Rusiei și ale oamenilor de afaceri din această țară. Potrivit unui raport făcut public în ianuarie 2017 de către serviciile secrete din SUA, IRA este o „fermă de troli” finanțată de un apropiat al lui Putin care are legături cu serviciile secrete din Rusia. Se pare că în anul 2015 peste 1.000 de angajați lucrau într-o singură clădire a IRA.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.