Extragerea căpușelor la câini. Cum să procedezi și ce să nu faci niciodată când scoți o căpușă

extragerea căpușelor la câini
Foto: makamuki0 / LaBruixa / pixabay.com

Căpușele sunt active tot timpul anului, însă sunt mai răspândite primăvara și toamna. Sunt extrem de rezistente și de adaptabile și, deși nu zboară și nici nu sar, se vor cățăra cu ușurință pe blana animalelor atunci când acestea se plimbă prin iarbă. Dacă animalul tău de companie a fost mușcat de o căpușă, iată ce trebuie să știi despre extragerea căpușelor la câini.

Căpușele sunt specii de paraziți externi, mici, cu formă ovală și 8 picioare. Pot varia în dimensiune de la 1mm până la 1cm, în funcție de specie, stadiu și grad de hrănire și sunt comune în zonele împădurite, cu vegetație bogată, însa pot fi găsite chiar și în grădini și în parcuri.

Odată ajunsă pe animalul gazdă, capușa se atașează cu regiunea bucală de pielea acestuia și se hrănește cu sânge, provocând înroșirea și iritarea pielii în locul mușcăturii. Mai mult, prin mușcătura lor, căpușele pot transmite boli parazitare, virale sau infectii bacteriene care pun în pericol viața câinelui.

Acestea sunt foarte violente și afectează sistemul imunitar sau nervos: Boala Lyme, Anaplasmoza, Hepatozoonoza, Ehrlichioza și Babesioza.

AICI găsiți mai multe informații despre pericolul acestor boli și despre ce puteți face pentru a le preveni.

Extragerea căpușelor la câini – ce trebuie să știi

Paraziții sunt vizibili pe pielea animalului, în special pe măsură ce cresc în urma hrănirii. De obicei, se atașează în zonele mai ferite, cu piele subțire, ale corpului: la subraț, la baza urechilor, în zona gâtului.

De asemenea, căpușele pot fi detectate și la atingere, deoarece au suprafața corpului destul de dură. Alte semne ale prezenței lor sunt iritațiile pielii și roșeața.

Este recomandat ca, după plimbările în pădure sau parcuri, să inspectezi cu atentie corpul câinelui pentru a detecta din timp căpusele și pentru a le extrage cu atenție.

Extragerea căpușelor la câini – Cum scoți o căpușă atașată de câine?

– Împarte în două părul câinelui în jurul căpușei, pentru ca aceasta să fie vizibilă
– Folosește o pensetă subțire dar solidă și apucă parazitul cât mai aproape de piele posibil
– Trage ușor în sus cu siguranță, aplicând presiune pe piele, până când căpușa se desprinde
– Curăță zona mușcăturii cu dezinfectat – poți folosi betadina, apoi mâinile, folosind apă și săpun
– Căpușa poate fi omorâtă prin punerea în alcool
– Dacă parazitul a stat atașat mult timp, este recomandat să duci câinele la un cabinet veterinar pentru testare

Extragerea căpușelor la câini – Ce să NU faci, când scoți o căpușă

– Când apuci căpușa cu penseta, nu o răsuci pentru că i se poate rupe piesa bucală și va rămâne atașată în piele
– Nu încerca să extragi căpușa cu degetele
– Nu apăsa pe corpul căpușei, când aceasta este atașată. Sunt șanse să împingi sângele infectat din căpușă în organismul câinelui
– Nu aplica pe ea substanțe iritante ca acetona, fosfor sau repelenți: căpușa poate să elimine în organismul câinelui sângele infectat

Cum previi infestarea cu căpușe a câinilor?

Deoarece este foarte greu sa eviți expunerea câinelui la căpușe, trebuie să îți asumi măsurile de siguranță necesare, pentru a împiedica paraziții să se urce pe animal.

Există o gama largă de produse antiparazitare depre care puteți afla mai multe informații AICI.

Dacă locuiești la curte, cea mai eficientă măsură este tunderea gazonului.

Foto: makamuki0 / LaBruixa / pixabay.com

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.