Explozie uriașă la Beirut: Zeci de morți și mii de răniți

Explozie uriașă la Beirut. Foto: Capturi Youtube

Două deflagrații au avut loc marți în zona portului din Beirut. Cel puțin 78 de oameni și-au pierdut viața, iar aproximativ trei mii au fost răniți.

Spitalele din Beirut nu fac față numărului mare de persoane care au nevoie de îngrijiri medicale. Numeroase victime au fost prinse sub dărâmături.

Se pare că deflagrația uriașă a fost provocată de materiale explozibile care fuseseră confiscate de autorități în urmă cu mai mulți ani. Presa libaneză scrie că explozia ar fi un accident, nu un atac terorist.

Se pare că de vină pentru intensitatea exploziei este azotatul de amoniu, un îngrășământ chimic foarte reactiv. Potrivit unor surse locale, în depozit ar fi fost peste 2.500 de tone de azotat de amoniu.

Șocul exploziei a fost atât de puternic încât a fost simțit în Cipru, la aproape 200 de kilometri depărtare.

Clădirea Ambasadei României la Beirut a fost afectată și ea de explozie, însă personalul misiunii a scăpat nevătămat.

”Sunt mulți dispăruți, iar eforturile noastre de căutare pe timpul nopții au fost mult îngreunate de faptul că rețeaua electrică a căzut”, a spus ministrul Sănătății din Liban, Hamad Hasan.

Președintele Michel Aoun a decretat trei zile de doliu național.

Libanul trece printr-o criză economică severă, iar în aceste zile se aștepta și verdictul tribunalului ONU în procesul ce vizează uciderea cu mașină-capcană a fostului premier Rafik Hariri, în 2005.

Pe de altă parte, explozia petrecută ieri seară la Beirut face imposibilă folosirea silozurilor din port, iar ministrul Economiei, Raoul Nehme, a anunțat că Libanul va fi nevoită să importe cereale.