Explozie de infecții cu o bacterie „mâncătoare de carne” în SUA. Care este cauza

bacterie durere
Foto: Sammy-Sander / pixabay.com

Într-o regiune din statul Florida, SUA, care a fost devastată luna trecută de uraganul Ian, s-au înregistrat foarte multe cazuri de infecție cu Vibrio vulnificus, cunoscută drept „bacteria mâncătoare de carne”, relatează BBC. Mai mulți oameni au murit din această cauză.

În comitatul Lee din statul Florida, care a fost lovit de uraganul de categoria 4 pe 28 septembrie, s-au înregistrat 29 de infecții și 4 decese din cauza bacteriei. Cu excepția a două cazuri, toate au fost diagnosticate după uragan.

Vibrio vulnificus trăiește în ape calde, ușor sărate (ca de exemplu apa rezultată în urma inundațiilor), și ajunge în corp prin rănile deschise.

„Departamentul de Sănătate din comitatul Lee a înregistrat o creștere anormală a cazurilor de infectare cu Vibrio vulnificus în urma expunerii la apele provenite din inundațiile provocate de uraganul Ian”, a declarat un purtător de cuvânt al departamentului.

„Scurgerile din canalizări, precum cele cauzate de uraganul Ian, ar putea duce la înmulțirea bacteriilor”, a mai spus acesta.

Și în comitatul Collier, aflat chiar la sud de comitatul Lee, autoritățile au înregistrat 3 cazuri de infecție cu bacteria Vibrio vulnificus ce au legătură cu uraganul.

În tot statul Florida, în 2022, s-a înregistrat un număr record de 11 decese atribuite acestei bacterii. Numărul total de cazuri a fost de 65. Autoritățile estimează că aproximativ jumătate dintre acestea au legătură cu uraganul Ian.

Vibrio vulnificus este numită „bacteria mâncătoare de carne” deoarece ea provoacă necroza țesuturilor.

Potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenția Bolilor din SUA, 1 din 5 persoane infectate cu această bacterie nu supraviețuiește. Decesul poate surveni și la numai o zi sau două de la apariția simptomelor.

Primele simptome care apar sunt:

  • umflarea zonei afectate
  • dureri intense
  • dureri de cap
  • oboseală
  • temperatură ridicată

Simptomele ulterioare constau în:

  • apariția unor pete și a unor bășici
  • vomă
  • diaree
  • confuzie

Foto: Sammy-Sander / pixabay.com

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.