Experții ne asigură: Coronavirusul nu se ia de pe bancnote!

Foto: Pixabay

Dacă mai multe bănci din România au trimis comunicate în care își rugau clienții să evite cât mai mult schimbul de bancnote, experții spun că este extrem de dificil să te îmbolnăvești de coronavirus după ce ai atins un obiect.

”Nu știm care e durata de viață a virusului pe bancnote, însă estimăm că este de cel mult două ore”, a spus Stephanie Brickman, de la Organizația Mondială a Sănătății.

”Virusul nu supraviețuiește prea mult timp pe suprafețe, iar pe suprafețele uscate – cum sunt cele ale bancnotelor – trăiește chiar mai puțin”, a adăugat expertul OMS.

Brickman a adăugat că este ”posibil” să iei virusul ”prin atingerea unui obiect”, însă aceste situații sunt foarte rare.

În februarie, guvernul chinez solicitase băncilor să sterilizeze banii, pentru a preveni răspândirea virusului COVID-19.

În Iran, altă țară care se confruntă cu o epidemie de coronavirus, cetățenii au fost, de asemenea, încurajați să nu folosească bancnote.

”Dezinfectarea sau introducerea în circulație a unor bancnote noi sunt măsuri ce vor avea un efect mai mult psihologic decât practic”, crede Sizun Jiang, expert în virologie la Universitatea Stanford, citat de Euronews.

”În afară de banconte, sunt numeroase alte suprafețe cu care interacționăm frecvent”, mai spune Jiang, care susține că evitarea mulțimilor și atingerea cât mai rară a feței sunt două metode mult mai eficiente de a evita contactarea virusului.