Expert în sănătate: ”Vom ajunge din nou la lockdown în România, nu am nici cea mai mică îndoială”

FOTO: Poliția Română/Facebook
FOTO: Poliția Română/Facebook

Răzvan Cherecheș, profesor în SUA și la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, susține că România va intra din nou în carantină, chiar dacă nu neapărat la nivelul întregii țări.

Expertul în sănătate publică e de părere că regulile, cum ar fi obligativitatea purtării măștii, ar trebui întărite cu amenzi pe măsură.

”În continuare nu se dau amenzi pentru nepurtarea măștii în spațiile publice. Poliția e prezentă, dar nu dă amenzi, dă avertismente în cel mai bun caz, pentru că, nu-i așa, amenzile ar afecta intenția de vot și în momentul de față, din perspectiva mea, prioritatea guvernului este mai degrabă votul de la sfârșitul săptămânii decât siguranța cetățenilor. Altfel, s-ar da amenzi continuu, ceea ce ar duce la purtarea măștii, ceea ce ar crește siguranța cetățenilor”, a declarat Răzvan Cherecheș pentru Digi24.

Profesorul crede că măsurile drastice vor veni după alegeri.

”Nu vom scăpa de acest virus”

”Din nefericire, măsura care este la îndemâna noastră este izolarea socială și părerea mea este că se va trece la izolare socială pe regiuni, pe județe, pe orașe, acolo unde rata de pozitivare este mare. Vom ajunge din nou la un lockdown, nu am nici mai mică îndoială aici, pentru că nu se iau măsurile potrivite în continuare, nu se poartă măști în spațiile publice, rata de transmitere crește, scad temperaturile, ceea ce face ca oamenii să petreacă mai mult timp înăuntru și de aceea avem sezonalitatea gripei”, a explicat Cherecheș, completând:

”Gripa nu se transmite din cauza faptului că e mai frig, la fel și coronavirusul, ci din cauză că oamenii petrec mai mult timp înăuntru, fără măști”.

„Trebuie să fim conștienți: chiar dacă va ieși vaccinul, nu vom putea proteja toată populația, cu acest virus vom continua să trăim pe o perioadă lungă de timp. La șase luni, un an, probabil va trebui să ne revaccinăm. Virusul va continua să existe în populația nevaccinată. Deci, nu vom scăpa de acest virus, e aici să stea. De aceea, din acest punct de vedere, abordarea suedezilor a fost un pragmatică, în care au spus: OK, facem imunitate de grup, plătim acum un cost mai mare. Iar abordarea lor este una de responsabilitate individuală: dacă sunteți vulnerabili, vaccinați-vă”, a completat expertul.