Copiii riscă mai mult să fie afectați de faptul că nu merg la școală decât dacă vor lua coronavirusul, a declarat profesorul Chris Whitty, consilier al Guvernului din Marea Britanie pe probleme de sănătate, relatează BBC.
„Riscul de deces din cauza COVID-19 este incredibil de mic în cazul copiilor”, a declarat el, și a completat că absența de la cursuri „îi poate afecta pe copii pe termen lung”.
Declarația vine în contextul în care milioane de elevi din Anglia, Țara Galilor și Irlanda de Nord trebuie să se întoarcă la școală în septembrie. Școlile s-au deschis deja în Scoția, iar Guvernul britanic a anunțat că toți elevii, din toate grupele de vârstă, trebuie să se întoarcă full-time la clase începând cu luna septembrie.
Potrivit lui Chris Whitty, COVID-19 va continua să fie o provocare pentru cel puțin încă 9 luni. Deși este puțin probabil să apară un vaccin în 2020, el a afirmat că sunt șanse ca un vaccin de succes să fie gata înainte de iarna viitoare (2021-2022).
„Sunt indicii clare din Marea Britanie și din întreaga lume referitoare la faptul că minorii fac mult mai rar o formă severă a bolii și ajung să fie spitalizați”, a completat el.
Profesorul le-a transmis părinților că există indicii „copleșitoare” ce arată că, dacă nu vor merge la școală, copiii riscă să dezvolte „probleme de sănătate mentală și fizică pe termen lung”. El a adăugat că marea majoritate a copiilor care au murit din cauza coronavirusului avea și alte boli foarte grave.
Potrivit Biroului Național de Statistică din Regatul Unit, în această țară au fost înregistrate doar 10 decese la persoane din grupa de vârstă 0-19 ani. Restul de 46.725 de decese au fost înregistrate la persoane de la 20 de ani în sus.
În România, primul deces la o persoană din grupa de vârstă 0-19 ani a fost înregistrat chiar astăzi, 24 august. Și acest pacient avea comorbidități. Până acum, în România au fost înregistrate 3.309 decese din cauza COVID-19.
O altă statistică din Marea Britanie arată că, din cei peste un milion de copii care au mers la grădinițe și la școlile primare în luna iunie, doar 70 de copii și 128 de profesori s-au infectat cu virusul.
Pe de altă parte, situația recentă din Berlin, unde autoritățile germane au deschis 825 de școli, arată că virusul se poate răspândi foarte ușor în instituțiile de învățământ. În mai puțin de două săptămâni de la redeschidere au apărut cazuri de coronavirus în 41 de școli din Berlin, iar sute de elevi și profesori au fost plasați în carantină.
Foto: Allexsalon / pixabay.com
Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos: