Experimentul unui fost militar. Cât câștigă un cerșetor în Marea Britanie

FOTO: Ed Stafford/Facebook
FOTO: Ed Stafford/Facebook

Ed Stafford, un fost ofițer în armata britanică, celebru pentru expedițiile sale în care își testează limitele în cele mai grele condiții de supravețuire, a acceptat provocarea unui canal de televiziune și a trăit 60 de zile pe străzi, pentru a vedea cum o duc cei fără adăpost.

În cele două luni a stat printre oamenii străzii din Londra, Glasgow și Manchester. De asemenea, a căutat să vadă cum se deosebesc între ei oamenii străzii, dar și ce au în comun.

„În momentul în care am acceptat provocarea Channel 4 de a trăi pe străzi timp de 60 de zile m-am gândit că voi reuși să demontez mai multe stereotipuri negative și voi descoperi povești de supravețuire care să-i inspire pe alții. Însă am ajuns la concluzii mult mai dure decât mi-am imaginat”, a scris Ed Stafford pe pagina sa de Facebook.

Exploratorul spune că mulți dintre oamenii fără adăpost pe care i-a abordat i-au spus că se simt ca într-o „comunitate fantomă”, nevăzută de cei mai mulți trecători. Însă, „paradoxul a fost că persoanele fără adăpost sunt toate conectate printr-o experiență comună. În Londra, această comunitate era singura parte a societății care se uită reciproc în ochi atunci când se salută pe străzi”.

Exploratorul a mai mărturisit că înainte de experiment s-a gândit că va slăbi, însă s-a îngrășat 5 kilograme, pentru că foarte mulți trecători i-au oferit sandvișuri și alte mâncăruri de tip fast-food.

În ceea ce privește sumele pe care le obțin oamenii fără adăpost din cerșit, Stafford spune că sunt cazuri în care depășesc venitul mediu al unui salariat britanic.

Dacă un salariu este de 500 de lire pe săptămână, un cerșetor poate obține și 200 de lire pe zi. De asemenea, la Manchester a văzut un om al străzii care a strâns 20 de lire în jumătate de oră cerând bani sub pretextul că vrea să stea la un hostel. Însă banii i-ar fi cheltuit pe cocaină.

„În Glasgow am văzut 26 de voluntari care împărţeau alimente, dar erau doar două persoane care dormeau pe străzi. Am întâlnit chiar un cerşetor care se plângea că trecătorii îl îndoapă”, a mai povestit Ed Stafford, pentru The Guardian.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.