Exerciții simple prin care să îți dezvolți creativitatea 

Foto: Shutterstock

Când spunem „creativitate” automat ne gândim la artiști, poeți, pictori, cântăreți. Însă nu doar aceștia au nevoie de creativitate în viața lor.

Cu toții manifestăm această calitate zilnic, pentru că în fiecare zi reușim să creăm câte ceva: un preparat nou, o gustare delicioasă, găsim un mod prin care rezolvăm problemele de muncă sau inventăm un joc pentru copiii noștri. Creativitatea are un rol esențial și ne ajută să obținem succesul dorit în multe domenii ale vieții, să găsim soluții noi la probleme vechi, să facem față schimbărilor și situațiilor noi, să lucrăm mai eficient, dar și să devenim mai fericiți. Iată în continuare câteva exerciții care te pot ajuta să îți amplifici creativitatea indiferent de vârstă.

Creează lucruri cu propriile mâini

Ai auzit deja de domeniul handmade, care presupune să creezi lucruri cu propriile mâini: fie că vorbim de bijuterii, obiecte decorative, jucării din diferite materiale sau chiar obiecte vestimentare. De ce merită să începi un astfel de hobby? Dincolo de faptul că el poate fi transformat într-un business și poți vinde creațiile pe care le obții la târguri și pe site-uri dedicate, ai și satisfacția că rezultatul final a fost făcut chiar de tine, ca un proiect dezvoltat de la zero. În plus, îți antrenezi imaginația, gândirea creativă, iar acest lucru cu siguranță ajută la starea ta de bine. Pentru mai multă inspirație, studiază site-ul How To OLX. Aici vei găsi nu doar tutoriale ușor de urmat și pus în practică, ci și povești ale designerilor de produs care și-au construit deja un drum în domeniul creațiilor.

Notează mereu ideile tale care îți vin în minte

Chiar dacă tastatura înlocuiește tot mai mult pixul sau stiloul, nu trebuie să uităm de beneficiile scrisului de mână și să ne folosim de ele mai des. Obiceiul de a-ți nota într-o agendă toate ideile care îți trec prin minte te va ajuta să îți antrenezi memoria, capacitatea de a reține rapid noile informații, dar și de a-ți înțelege mai bine gândurile și stările, să găsești rezolvări provocărilor cu care te confrunți și să îți exteriorizezi sentimentele. Prin scris scoți afară, pe hârtie, ceva ce este în mintea ta, de aceea această metodă este folosită inclusiv de psihologi în terapii. Când recitești ceea ce ai scris, informația se așază mai clar și astfel poți înțelege mai ușor situațiile care te neliniștesc sau îți sunt ambigue. De asemenea, scrierea implică cooperarea tuturor lobilor din cortexul cerebral și a altor regiuni ale creierului (inclusiv sistemul limbic, hipocampul, trunchiul cerebral și cerebelul). Activând aceste zone, influențezi și buna funcționare a creierului. 

Construiește un vision board

Vision board sau „panoul cu obiective”, cum i se mai spune, este un instrument care îți pune dorințele în ordinele, te inspiră și în același timp îți antrenează creativitatea. Ce este mai exact un vision board? Pe scurt, poate fi prezentat ca un panou pe care îți vei atașa diferite imagini, poze, cuvinte care să reprezinte viziunea ta, dorințele tale, valorile pe care te bazezi sau simboluri care te definesc cel mai bine în acest moment. Ai nevoie de un panou din plută,  magneți, piuneze colorate sau clipsuri, imagini printate sau decupate din reviste, broșuri, pliante, ziare și puțină imaginație pentru a-ți crea un colaj din pozele adunate. Avantajul acestui vision board este că poate fi ajustat, modificat, adaptat în permanență, în funcție de ceea ce vrei să adaugi pe el. Ideal este că ai acest instrument la vedere și să îl folosești pentru a primi inspirația și motivația necesare realizării obiectivelor propuse.

Încearcă jocurile cu asocieri de cuvinte

Poți folosi acest exercițiu ca pe o metodă de relaxare, dar și ca modalitate prin care îți antrenezi gândirea creativă. Distracția este și mai mare atunci când îl poți juca împreună cu mai mulți prieteni. Pe o coală de hârtie printează cât mai multe cuvinte, atât verbe, cât și substantive, adjective, adverbe, apoi decupează fiecare cuvânt în parte. Pune toate bilețelele într-un coș, apoi fiecare participant trebuie să extragă câte 5-6 cuvinte cu ajutorul cărora să formeze o propoziție care să aibă sens. Ca provocarea să fie și mai interesantă, la final, grupul poate crea un text cu toate frazele sau poate construi o strofă a unei poezii. 

 

Fie că vrei să folosești creativitatea pentru a găsi rezolvări noi provocărilor cu care te confrunți, fie că vrei să sporești calitatea vieții și bucuria de zi cu zi, fie că îți dorești să îmbogățești timpul pe care îl petreci alături de copiii tăi, există o mulțime de exerciții care îți pun imaginația la treabă. Aplicându-le cât mai des, îți vei dezvolta tot mai mult abilitatea de a fi creativ. 

 

Sursa foto: Shutterstock

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.