Exerciții de fitness acasă. Pentru a fi într-o formă excelentă nu este nevoie să mergi neapărat la sală. Cu ajutorul unor exerciții de fitness și gimnastică pe care le poți face acasă vei reuși să slăbești și să îți întărești musculatura.
Un mare avantaj al exercițiilor de fitness făcute acasă este că nu mai pierzi timpul cu deplasarea până la sală și înapoi. Și, cu traficul din orașele mari precum Bucureștiul, asta înseamnă că vei economisi chiar și o oră-două, timp pe care poți să îl petreci relaxându-te, în special în weekenduri.
Un alt avantaj este că aceste exerciții de fitness acasă nu costă mai nimic. Un abonament la sală poate fi costisitor, așa că dacă faci exerciții de fitness acasă vei economisi nu doar timp, ci și bani.
1. Riscul unor exerciții de fitness acasă e că pot să apară delăsarea și plictiseala. Pentru a trece peste aceste obstacole, trebuie să ai două lucruri în minte: constanță și creativitate.
Așadar, important este să creezi la tine acasă un mediu asemănător celui dintr-o sală de fitness, care să te țină în priză atunci când lucrezi. Investește într-o saltea gimnastică, o minge, haltere sau greutăți, o bandă de mers / alergat, o bicicletă sau o bară pentru tracțiuni.
Cu ajutorul acestor aparate și accesorii vei reuși să îți pui în mișcare toate grupele de mușchi.
Exerciții de fitness acasă – cele 5 componente
2. Potrivit specialiștilor contactați de publicația medicală webmd.com, fitnessul are 5 elemente de bază:
A. Încălzire
B. Exerciții cardio
C. Exerciții de rezistență
D. Exerciții de flexibilitate
E. Exerciții ușoare la final
Încălzirea poate un mers lejer pe loc, pe banda de alergat sau pe bicicleta staționară.
Pentru faza a doua, mergi sau pedalează mai repede, fă exerciții de gimnastică aerobică (poți folosi videouri de pe internet sau de la televizor) sau sari coarda. Oricare dintre aceste variante este bună, important este să îți crești ritmul cardiac.
Exercițiile de rezistență pot fi genuflexiuni, flotări și abdomene. Poți folosi și haltere sau o bară de tracțiune.
Pentru a-ți spori flexibilitatea, întinde-te pe podea sau așază-te în poziții de yoga (dacă ești începător, începi cu cele mai ușoare poziții și nu îți forța corpul).
Ultima parte poate fi alcătuită din exerciții ușoare, asemănătoare celor pe care le-ai făcut pentru a te încălzi, doar că acum scopul lor este să scadă ritmul cardiac, făcând trecerea spre starea de repaus.
Exerciții de fitness acasă – câte minute să lucrezi
3. Dacă ești începător, setează-ți ca obiectiv să faci 30 de minute de exerciții cardio de cel puțin 3 ori pe săptămână și 20-30 de minute de exerciții de rezistență de 3 ori pe săptămână.
Asigură-te că exercițiile de rezistență acoperă toate grupele importante de mușchi (spate, brațe, picioare, abdomen, umeri, etc). Fă câte 3 seturi de 10-15 mișcări din fiecare tip de exerciții.
4. Încearcă să începi ușor și să crești gradual durata și intensitatea. Și nu uita să îți asculți corpul. „Concentrează-te pe mușchii pe are îi lucrezi. Vezi dacă simți că îi lucrezi. Dacă lucrezi la abdomen dar simți că lucrezi la gât, înseamnă că nu lucrezi bine. Închide ochii și stai în contact cu corpul tău”, a explicat un specialist pentru webmd.com.
Exerciții de fitness acasă – setează-ți un obiectiv realist
5. Pentru a nu fi distras de la exercițiile de fitness – lucru care se poate întâmpla destul de ușor atunci când lucrezi acasă – antrenorii recomandă ca exercițiile să fie făcute dis-de-dimineață.
6. Te poate ajuta și setarea unui obiectiv, ca de exemplu să te antrenezi pentru o cursă sau să slăbești 5 kilograme. Nu îți impune țeluri nerealiste. Un obiectiv bun este unul pe care nu îl poți îndeplini de pe-o zi pe alta, dar pe care ești capabil să îl atingi la un moment dat. Când obții rezultate bune, premiază-te: cumpără-ți pantofii la care visai ori investește în mica ta sală de fitness de acasă.
Foto: lograstudio / pixabay.com
Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos: