Exemplul german. Cum a reușit Berlinul să oprească scumpirea chiriilor

Marile orașe universitare din România – de la București la Timișoara, și de la Cluj Napoca la Iași și Craiova – ar trebui să ia exemplul Berlinului. În capitala germană, chiriile sunt ținute sub control după o intervenție hotărâtă a statului.

Cluj-Napoca este unul dintre orașele care au cunoscut o creștere galopanta a chiriilor în ultimii ani. În prezent, un cuplu care dorește să închirieze un apartament cu 2 camere într-o zonă acceptabilă este nevoit să plătească cel puțin 400-450 de euro pe lună.

Lucrurile nu sunt cu mult diferite la București, iar tarifele cresc și la Timișoara, Iași și Craiova. Ce este de făcut?

O posibilă soluție vine din Germania, unde statul a decis să intervină după ce, în 2011, oamenii au ieșit în stradă pentru a denunță explozia de prețuri de pe piața chiriilor. O statistică din acel an, citată de pressone.ro, arată că doar 15% dintre berlinezi erau proprietarii locuințelor în care trăiau, ceilalți fiind chiriași.

La patru ani după primele proteste din Berlin, administrația a introdus o lege de reglementare a chiriilor. În prezent, un observator numit de stat calculează prețul pe metru pătrat pentru fiecare zonă a orașului.

În plus, locuințele de închiriat sunt listate ca simple, medii sau bune, în funcție de condițiile oferite de cei care închiriază. Mai mult, regula prevede ca, în termen de cinci ani de la încheierea unui contract, chiria să crească cu maximum 10% față de valoare inițială.

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.