„Examenul” politicienilor, ca la Bacalaureat. Votul se va filma

FOTO: European Parliament/Pietro Naj-Oleari/Flickr (creative commons)
FOTO: European Parliament/Pietro Naj-Oleari/Flickr (creative commons)

Ministerul Afacerilor Interne a anunțat un proiect de hotărâre de guvern prin care dorește să modifice legea alegerilor astfel încât toate secțiile de votare, după închiderea urnelor să fie monitorizate video. De înregistrări se va ocupa operatorul de computer din fiecare secție, potrivit Hotnews.ro.

Filmarea se va face cu tablete pe care le va pune la dispoziție Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS).

„Operatorul de calculator al biroului electoral al secției de vot asigură înregistrarea video-audio neîntreruptă a procedurilor realizate de la încheierea votării și până la părăsirea localului secției de vot de către membrii biroului electoral al secției de votare, în scopul asigurării posibilității organismelor electorale de a verifica respectarea dispozițiilor art. 92 și art. 93 din Legea nr. 208.2015, cu modificările și completările ulterioare”, se arată în proiectul Ministerului Afacerilor Interne.

Înregistrările ar urma să fie păstrate timp de trei luni de la data publicării rezultatelor alegerilor în Monitorul Oficial. Iar în cazul în care există dubii cu privire la organizarea alegerilor, STS va putea pune la dispoziția organismelor electoral, pentru solicitarea unor contestații, copii ale înregistrărilor.

De asemenea, o altă noutate este că MAI vrea să achiziționeze nu doar timbre autocolante, ca până acum, ci și „plicuri din plastic transparent, înseriate, prevăzute cu sistem de sigilare, necesare în cadrul procedurilor de la art. 92 alin.( 1) teza I din Legea nr. 208/2015, cu modificările și completările ulterioare, precum și confecționarea ștampilelor cu mențiunea „Votat””.

Procedurile respective vizează introducerea ștampilelor într-un plic care se sigilează prin aplicarea ștampilei de control a secției de votare.
Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă mai jos, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Știrile zilei:

Lidl a mărit salariile angajaților cu 30%. Cât se câștigă acum și ce posturi sunt disponibile

Crește valoarea tichetelor de masă. Până la ce sumă vor ajunge bonurile pentru angajați

https://greatnews.ro/concurs-pentru-o-noapte-la-castelul-bran-castigatorii-vor-dormi-in-sicrie-de-lux/