Evaluarea Institutului pentru Studiul Războiului: Soldații lui Putin sunt în impas sau chiar au probleme în multe locuri

Militarii lui Putin care încearcă să încercuiască și să cucerească Kievul au luat o pauză pe 11 martie pentru a primi provizii și pentru a reface unitățile de luptă, după ce atacurile între 8 și 10 martie au eșuat, arată o evaluare publicată, vineri noapte, de Institutul pentru Studiul Războiului din SUA.

Aceeași analiză mai arată că forțele rusești par a fi în impas, iar avansările din Crimeea spre Nikolaev și Zaporojie și în est, în jurul Donețk și Luhansk nu au înregistrat niciun progres în ultimele 24 de ore. De asemenea, militarii ruși din sud se confruntă cu probleme tot mai crescute de moral și de aprovizionare.

Între timp, din câte se pare, Putin face o epurare internă, inclusiv în rândul serviciilor de informații. Mai mulți șefi din armată și din serviciile secrete ar fi fost fie arestați, fie demiși.

Putin ar încerca să atragă în luptă și Belarusul. Avioane rusești ar fi efectuat, ieri, tentative de atac pe teritoriul Belarusului, însă președintele Lukașenko ar încerca, probabil să întârzie sau să împiedice intrarea în război pentru a evita sancțiunile occidentale.

În plus, Kremlinul a anunțat, vineri, că intenționează să desfășoare luptători străini, inclusiv până la 16.000 de luptători sirieni, în Ucraina.

Este foarte puțin probabil ca Kremlinul să abandoneze efortul principal continuu de a încercui și captura Kievul și va continua să alimenteze această operațiune cu rezerve și întăriri, notează specialiștii Institutului.