Evaluare Națională. Rezultate dezastruoase în Teleorman

FOTO: StockSnap/Pixabay.com
FOTO: StockSnap/Pixabay.com

Ministerul Educației Naționale a afișat notele obținute de absolvenții clasei a VIII-a după examenele din cadrul Evaluării Naționale. Cele mai mari procente ale candidaților care au luat note de trecere s-au înregistrat în Brăila (89,5%), Cluj Napoca (87,8%), Prahova (86,7%), Galați (83,5%) și București (86,1%).

La polul opus, județele cu cei mai slabi elevi sunt Teleorman și Giurgiu, care au avut fiecare un procent de promovabilitate de aproape 57%. Urmează Călărași, județ în care au promovat 63,1% și Caraș Severin, cu 63,2%.

În județul Călărași, din cei 2.073 de elevi care s-au înscris, aproape 900 au luat sub 5 sau nu s-au prezentat. În Teleorman, din cei 2.309 absolvenți de clasa a VIII-a, aproape 1.000 nu au luat note de trecere sau nu s-au prezentat.

De asemenea, aproape 340 de elevi din Teleorman au luat medii de 2 și de 1. Nota 1 la examen s-a acordat din oficiu sau celor care au încercat să copieze.

Astăzi se depun și contestațiile, iar pe 23 iunie se afișează rezultatele finale la Evaluarea Națională 2018.

La Evaluare Naţională 2018, pentru toate probele, s-au înscris peste 150.000 de candidaţi. Ministerul Educaţiei Naţionale a pus la dispoziţie şi o linie TELVERDE pentru sesizarea eventualelor nereguli din cadrul Evaluării Naţionale 2018.

Cum se calculează media de admitere la liceu

Începând cu 2017, Ministerul Educaţiei Naţionale a decis ca media Evaluării Naţionale să aibă o pondere de 80% din media de admitere la liceu. Până atunci, ponderea era de 75%. 20% va fi reprezentantă de media rezultatelor obţinute în timpul şcolii.

S-a luat această decizie după ce s-a constatat că existau elevi care aveau medii mari în timpul şcolii, la Evaluarea Naţională obțineau note proaste.

De asemenea, cei interesaţi de rezultatele de la Evaluarea Naţională 2018 mai trebuie să ştie că notele finale, după contestaţii, vor putea fi modificate în plus sau în minus fără limită de punctaj. Anterior, nota finală se modifica doar dacă diferenţa primită în urma recalculării era de cel puţin 50 de sutimi.

Calendarul admiterii la liceu

După ce vor fi definitivate notele de la Evaluare Naţională, următoarea etapă pentru absolvenţii claselor a VIII-a va fi ridicarea foilor matricole de la şcolile unde au învăţat şi completarea fișelor cu opţiuni, pentru repartizarea computerizată la licee, care va avea loc în data de 12 iulie.

Absolvenţii de gimnaziu şi părinţii acestora vor completa opţiunile în fişele de înscriere, asistaţi de diriginţi între 29 iunie şi 3 iulie.

Pe 5 iulie, centrele de admitere judeţene vor transmite Centrului Naţional de Admitere baza de date prin confirmarea finalizării operaţiunilor specifice, în aplicaţia informatică specializată.

După ce se vor face eventuale corecturi, pe 9 iulie se va face repartizarea computerizată. Între 10 şi 13 iulie se vor depune dosarele de înscriere la şcolile la care au fost repartizaţi candidaţii.