Eurovision 2016. A câștigat o melodie care i-a înfuriat pe ruși

FOTO: captură Eurovision.TV
FOTO: captură Eurovision.TV

Ucraina a trimis la Eurovision melodia „1944”, care a stârnit reacții polemice în Rusia. Versurile melodiei, cântată de artista Jamala, evocă deportarea de către Stalin a tătarilor din Crimeea.

De altfel, Jamala este de orgine tătară, s-a născut în Crimeea și a spus că pentru versuri s-a inspirat din amintirile străbunicii sale, care a fost deportată împreună cu cei cinci copii din Crimeea, alături alți circa 240.000 de tătari.

Mai mulți oficiali ai regimului de la Moscova au criticat alegerea Ucrainei de a trimite această melodie la Eurovision și au spus că vor să denigreze Rusia, după ce a anexat, în martie 2014, peninsula ucraineană Crimeea.

Jamala, pe numele real Susana Jamaladynova, a spus că nu a mai fost să-și vadă familia care trăiește în Crimeea din 2014. „Desigur, este vorba și despre 2014. Acești doi ani au adus multă tristețe în viața mea. Imaginați-vă, eti un artist, dar nu poți merge acasă timp de doi ani. Îți vezi bunicul pe Skype, care are 90 de ani și este bolnav, dar nu-l poți vizita”, a declarat artista, pentru jurnaliștii britanici de la The Guardian.

Artista a avut, înainte de etapa finală și un mesaj pentru europeni. „Dacă voi câștiga înseamnă că europenii nu sunt indiferenți și sunt gata să audă despre durerea altor oameni și sunt gata să empatizeze”, a declarat Jamala, pentru The Guardian, înainte de finală.

Începând cu anul acesta, votarea la Eurovision s-a schimbat. Juriile de specialitate și telespectatorii care voteză din fiecare țară au acordat fiecare un set de puncte de la 1 la 8, 10 și 12 puncte. Pe locul al doilea, după Ucraina, a fost Australia, invitat special începând de anul trecut, iar reprezentantul Rusiei s-a clasat pe locul al treilea.

Iată cele trei melodii din topul Eurovision 2016:

Locul 1

Locul 2

Locul 3

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews: