Europarlamentar PLUS: „Ne angajăm să desființăm Poliția Locală. E un experiment eșuat”

poliția locală
Foto: Pagina de Facebook Poliția Locală Sector 1

Dragoș Tudorache, europarlamentar din partea PLUS, a spus că partidul pe care îl reprezintă vrea să desființeze Poliția Locală din cauza numeroaselor abuzuri comise de angajații săi.

De asemenea, el a spus că polițiștii locali sunt un instrument de abuz de care profită primăriile, în subordinea cărora se află structurile de Poliție Locală: „Ne angajăm să desființăm Poliția Locală. Avem în acest moment un instrument de abuz pus la îndemâna primarilor și o instituție locală care și-a dovedit ineficiența în ultimii ani. Construcția administrativă prin care s-a urmărit sporirea puterilor unor politicieni a produs o îndepărtare a Poliției Naționale de comunitățile și activitățile necesare pentru sporirea siguranței cetățenilor și în același timp a creat o structură care deservește mai degrabă primarul în funcție în loc să fie preocupată de binele comunităților. În consecință, vom desființa Poliția Locală, vom muta atribuțiile în subordinea Poliției Naționale, care va trebui să construiască un serviciu special pentru comunitățile noastre, iar cei care fac parte din structurile locale și îndeplinesc condițiile profesionale pentru a face parte din structurile comunitare își vor continua activitatea”.

„Sunt convins că majoritatea cetățenilor nu fac diferența între atribuțiile Poliției Naționale și cele ale Poliției Locale și acest fapt nu este deloc normal. Știu nenumărate abuzuri în care angajați ai Poliției Locale și-au depășit atribuțiile și au acționat abuziv. Ce s-a întâmplat acum în Sectorul 1 al Capitalei, unde angajații Poliției Locale lucrau în interesul primarului, este revoltător, dar departe de a fi o excepție. Am văzut cazuri asemănătoare în multe localități și ne aducem aminte cu toții de cazul de la Iași, unde Poliția Locală o urmărea pe amanta primarului. Șicanele sunt permanente și sunt o dovadă a eșecului acestei instituții. Am avut nenumărate sesizări de la colegii din teritoriu despre implicarea Poliției Locale în campania electorală și în urmă cu o săptămână am asistat la un abuz și la șicanele Poliției Locale din Sectorul 4, care a început să ne legitimeze, să ne invite verbal la sediul Poliției Locale și să ne întrebe ce căutăm într-un parc doar pentru că aveam însemne USRPLUS. Eșecul nu mai trebuie tolerat doar pentru că aduce câștiguri politice. Poliția Locală trebuie desființată și asta vom face”, a mai comentat el.

Potrivit europarlamentarului PLUS, România este restantă la „prevenirea violenței în familie, a actelor de vandalism, la protecția mediului sau a animalelor. Sunt zeci de activități comunitare care trebuie să fie aplicate cu profesionalism și dedicare astfel încât să ne asigurăm că cetățenii sunt în siguranță și se simt confortabil în comunitățile în care aleg să trăiască. Experimentul eșuat al Poliției Locale trebuie stopat și trebuie restructurată întreaga activitate dedicată siguranței comunitare”.

„Avem nevoie să asigurăm siguranța cetățeanului prin activități permanente în cadrul comunităților, avem nevoie de forțe de siguranță profesioniste, neafiliate politic, de oameni competenți care să înțeleagă mersul și specificul comunităților pe care se angajează să le protejeze”, a mai spus el.

Declarația lui Dragoș Tudorache vine în contextul în care Clotilde Armand, candidata USR-PLUS la Primăria Sectorului 1 din București, a depus o plângere la DNA reclamând faptul că în timpul protestelor din anul 2017 a fost filată și urmărită de Poliția Locală Sector 1. Armand susține că a fost urmărită din ordinul actualului primar de la PSD al Sectorului 1, Daniel Tudorache.

Directorul General al Poliției Locale Sector 1, a negat acuzațiile: „Vă asigur de faptul că Poliția Locală Sector 1 nu se ocupă de Poliție Politică și la nivelul acesteia nu a existat și nu există nici un “Serviciu secret” prin care să monitorizăm/ interceptăm persoane, acest lucru putând fi dovedit în eventualitatea unui control din partea organelor abilitate, că la nivelul instituției nu există nici fizic nici înregistrate în contabilitate echipamente de interceptat audio/video”.