Europarlamentar luxemburghez: Dăncilă a spus că nu există corupție în România

FOTO: Gov.ro
FOTO: Gov.ro

Europarlamentarul luxemburghez Frank Engel, șeful Partidul Creștin Social, membru în PPE, a povestit, pentru Ziare.com, un episod din Parlamentul European, în care premierul României, Viorica Dăncilă, ar fi spus că în România nu există corupție.

„Să vă povestesc ce a afirmat doamna Dăncilă în faţa grupului socialist. Un deputat socialist din Ungaria mi-a spus foarte amuzat că doamna Dăncilă, înainte de a vorbi în faţa plenului, a venit la grup, iar cei de acolo i-au reproşat problemele legate de corupţie din România.

Şi ea a zis că nu e adevărat, nu există corupţie în România, este doar o manieră diferită, cultural vorbind, de a mulţumi cuiva.

Mi s-a părut extrem de ingenios să vorbeşti de o diferenţă culturală. Practic, aş putea să-mi cumpăr direct o decizie favorabilă în justiţie, dar asta nu ar însemna că sunt corupt sau că aş corupe pe cineva, nu, aş avea un comportament cultural specific”, a povestit europarlamentarul Frank Engel.

Potrivit raportului de activitate prezentat de fostul procuror-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, între 2013 și 2018 au fost trimiși în judecată pentru corupție 68 de demnitari.

Dintre aceștia, 14 au fost miniștri, 39 deputați, 14 senatori și un membru al Parlamentului European. De asemenea, în urma proceselor care s-au finalizat au fost condamnate 37 de persoane.

De altfel, prim-vicepreședintele Comisie Europene, Frans Timmermas, a declarat că în timpul guvernării PSD-ALDE au fost „inversate progresele făcute în ultimii ani”. „Vedem forme de regres care sunt cu adevărat regretabile.

E vorba mai ales de amendarea legilor justiției, independența magistraților și combaterea corupției”, a declarat Timmermans la prezentarea raportului cu privire la Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV).

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.