Europa, fără avioane de pasageri pe cer! Cum arată acum traficul aerian, față de anul trecut

Traficul aerian de pasageri a fost oprit aproape în totalitate. Foto: Pixabay

O comparație grafică publicată de Eurocontrol arată cât de dramatic este efectul restricțiilor de circulație asupra traficului aerian din Europa.

Statistica arată că numărul zborurilor a scăzut cu 88% față de aceeași perioadă a anului trecut.

În 29 martie, între orele 8 dimineața și 12 noaptea, au fost în aer doar 350 de avioane, față de 2.876 câte zburaseră în aceeași zi de duminică a anului trecut.

Tendința de diminuare a numărului de zboruri s-a menținut și în aprilie, în Spania fiind programate doar 280 de zboruri în 8 aprilie, cu 95% mai puține decât în aceeași zi a anului trecut, scrie Euronews.

”Este fără niciun dubiu cea mai mare criză cu care s-a confruntat vreodată industria noastră”, a spus Alexandre de Juniac, șeful IATA – Asociația Internațională de Transport Aerian.

Zborurile cargo, la  aproape același nivel ca anul trecut

Chiar și așa, potrivit datelor din 28 martie, zborurile cargo au scăzut cu doar două procente, comparat cu anul trecut, toate țările încercând să se aprovizioneze în această perioadă.

Potrivit unui report al Consiliului Internațional al Aeroporturilor (ACI), în martie 2020 au fost pierduți 106 milioane de pasageri, o scădere de aproape 60%.

”În timpul crizei financiare, aeroporturile din Europa au înregistrat o pierdere similară în tot anul 2009. COVID-19 a avut nevoie doar de luna martie. E ceva nemaivăzut”, a spus Olver Jankovec, directorul general al ACI Europe.

”Aeroporturile sunt mașinării de locuri de muncă. Sunt principalul factor de angajare la nivel local, regional sau chiar național. Repararea legăturilor aeriene trebuie să fie în fruntea strategiei de recuperare a Uniunii Europene”, a adăugat Jankovec pentru sursa citată.

Datele Comisiei Europene arată că în aeroporturile de pe Bătrânul Continent vor fi cu 873 de milioane de pasageri mai puțini în anul 2020 decât în 2019.