După ce britanicii au ales să părăsească Uniunea Europeană, provocând panică financiară pe piețele internaționale, îngrijorările privind viitorul spațiului comunitar au crescut vertiginos.
Aproape fiecare stat din Uniunea Europeană are un contingent de cetățeni care vor să urmeze calea deschisă de britanici.
Un sondaj realizat de IPSOS în luna mai arată că în unele țări membre UE mai mult de jumătate din cetățeni doresc realizarea unui referendum similar celui din MArea Britanie.
Astfel, 58 la sută din italieni doresc ca un referendum să fie organizat în Peninsulă, însă mai puțin de 50% ar vota pentru părăsirea Uniunii Europene.
În Franța, 55% sunt pentru referendum, însă doar 41% ar vota pentru ieșirea din UE.
Cel mai apreciat filosof francez al momentului, Bernard-Henri Levy, crede că Franța va ieși din Uniune dacă va fi organizat un referendum, avertizând că Europa a devenit ”tristă, gri și tehnocrată”.
”Una dintre problemele Europei – care explică și reacția populistă Brexit – este că Europa de azi nu mai este dorită și nici nu mai crează dorință”, a spus Levy.
”De ce este așa? Pentru că nu lasă suficient spațiu pentru visurim, idei și valori”, a adăugat filosoful, care spusese în trecut despre Uniunea Europeană că este ”pe marginea prăpastiei” și ”în stare de urgență”.
Un sondaj realizat recent de YouGov în șapte țări din Uniunea Europeană arată că șase dintre ele ar alege să plece din UE după Brexit.
Astfel, 69 la sută dintre suedezi și 66% dintre danezi cred că vor mai exista și alte plecări după cea a britanicilor.
Recomandările editorilor GreatNews:
- Răsturnare de situație în Marea Britanie. Rezultate finale la referendumul pentru ieșirea din UE
- 5 întrebări și răspunsuri importante, după ce britanicii au votat să iasă din Uniunea Europeană
- Ce se întâmplă cu imigranții români din Marea Britanie dacă englezii ies din UE?
Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos: