Euro bate recordul. BNR anunță cel mai slab leu din istorie

FOTO: Letti-S/Pixabay.com
FOTO: Letti-S/Pixabay.com

Euro a atins, astăzi, pragul de 4,6614, în creștere cu 0,21% față de nivelul atins joi și a ajuns la un maxim istoric. De asemenea, și indicele ROBOR la 3 luni, pe baza căruia sunt calculate dobânzile la credite în lei, a urcat la 1,99%.

În urmă cu două săptămâni, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a recomandat să fie tratat cursul valutar „cu mai puțină afecțiune” și să nu se mai pună „atât de mult suflet”.

„În ultimii 4-5 ani, euro s-a plimbat undeva între 4,40 şi 4,65 lei, deci a avut o fluctuaţie de 5,5% sau 25 de bani. Iar dacă luăm ca bază de calcul 4,50 lei/euro, fluctuaţia e sub 3% (…) Vă recomand să trataţi cursul valutar cu mai puţină afecţiune, să nu mai puneţi atât de mult suflet în evoluţia cursului.

O marjă de sustenabilitate a cursului ar fi 5%-6%, dar vedeţi că nu v-am dat un punct de reper, de unde până unde va fi 5%. Lăsaţi cursul să-şi facă datoria”, a spus Mugur Isărescu, într-un briefing de presă.

Guvernatorul a precizat că în general banca centrală nu face estimări cu privire la evoluţia cursului valutar şi a arătat că leul evoluează faţă de euro într-un regim de „flotaţie controlată”, lucru care aduce o serie de avantaje faţă de un regim în care cursul ar fi la cotaţie fixă.

„Ce v-ar conveni mai mult, o mişcare a cursului de 2%-3%, care poate să atragă capital, sau o mişcare de 10%-15% când corecţia devine inevitabilă?!”, a întrebat retoric Mugur Isărescu.

FOTO: Letti-S/Pixabay.com

Ionuț Fantaziu
Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.

1 COMENTARIU

  1. Oh, ma simt mai bine sa stiu ca istoria se scrie pe creditele mele. Cand m am mutat in Cosmopolis eu, euro era la un pret bun, acum parca nimic nu are valoarea si toate se scumpesc continuu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.