Ce spune ministrul de Finanțe Teodorovici despre informația că nu mai sunt bani de salarii

FOTO: Gov.ro taxa pe lăcomie
Eugen Teodorovici. FOTO: Gov.ro

După ce senatorul USR Vlad Alexandrescu a publicat ieri, pe pagina sa de Facebook, un document prin care ministrul de Finanțe Eugen Teodorovici avertiza instituțiile publice că „sumele propuse pentru trimestrul IV nu acoperă plata integrală a salariilor” bugetarilor, Teodorovici a declarat că sunt suficienți bani pentru pensii și salarii și că oamenii nu au de ce să se îngrijoreze.

În document, ministrul menționa că instituțiile sunt obligate să ia măsurile necesare în vederea încadrării în cheltuielile de personal aprobate prin buget.

De asemenea, el le amintea șefilor de instituții că, pentru încadrarea în limitele trimestriale ale cheltuielilor de personal, ei au posibilitatea să diminueze drepturile salariale care sunt stabilite prin lege în cuantum variabil și pe cele a căror acordare este facultativă.

„Precizăm că Ministerul Finanțelor Publice nu poate fi de acord cu majorarea cheltuielilor de personal cu ocazia rectificării bugetare întrucât acest lucru s-ar putea realiza numai cu afectarea procesului investițional (reducerea cheltuielilor de investiții)”, se mai arată în circulară.

Eugen Teodorovici: „Nimeni nu trebuie să-și facă vreo grijă”

Invitat la emisiunea „Sinteza zilei” de la Antena 3, Eugen Teodorovici a dat asigurări că sunt suficienți bani la buget: „Această circulară de la Finanțe a plecat în luna aprilie, s-a discutat la acea vreme de acest subiect, s-a clarificat și văd că astăzi au început într-un mod agresiv să spună în spațiul public… să se ducă o astfel de știre, tocmai pentru…probabil că asta este dorința, să se inducă teama în principal în pensionarii din România, salariații din sectorul bugetar, și probabil nu numai. Numai că este o încercare sortită eșecului. Noi am spus foarte clar. Ce ne-am asumat pe partea de pensii este prevăzut și în bugetul pe 2019 ca și sumă, la 1 septembrie punctul de pensie crește cu 15%, foarte clar, nu există niciun fel de dubiu”.

„La nivel de salarii, Legea Bugetului s-a dat în acest an. În acea lege erau clar bugetele pe fiecare minister, agenție. Nu s-a schimbat de atunci până astăzi absolut nimic. Circulara respectivă este trimisă cu următorul scop. Ca ministru de Finanțe cred că e de bun simț să ai grijă de banul public. Dacă ești o persoană responsabilă, te asiguri, cum spune și legea, ca lunar fiecare instituție publică în parte să trimită o informare despre modul în care banul public în acest sector este gestionat. Cu alte cuvinte, fiecare ministru în parte sau șef de agenție trebuie să fie în primul rând ministru de finanțe, ca să fie bun manager al acelui ban public din acea zonă, că e ministru la Cultură, la Cercetare, la Educație, și după aceea să fie ministru pe acea zonă. Pentru că fiecare ministru are obligația – este obligația ta ca demnitar – să te asiguri că în acea zonă crești veniturile și scazi cheltuielile. Nimeni nu trebuie să-și facă vreo grijă sau să aibă vreo teamă că ce am spus și am promis în lege să nu se și aplice”, a mai spus Eugen Teodorovici.