Estul Sălbatic al Uniunii Europene: Președintele Bulgariei a anulat legile anti-corupție

Bulgaria, cea mai coruptă țară din UE. Foto: Klearchos Kapoutsis / Flickr
Bulgaria, cea mai coruptă țară din UE. Foto: Klearchos Kapoutsis / Flickr

Președintele Bulgariei și-a exercitat dreptul de veto în privința unui pachet de legi anti-corupție, în chiar prima zi în care țara sa a preluat președinția Uniunii Europene.

În ciuda eforturilor susținute ale politicienilor români de a-i ajunge din urmă, bulgarii rămân cea mai corupți cetățeni ai Uniunii Europene, potrivit agenției Transparency Internacional.

Rumen Radev, liderul vecinilor noștri de la sud de Dunăre, a spus că legislația anti-corupție din Bulgaria nu va fi suficient de eficientă în combaterea problemei și că ar putea fi folosită să pună sub acuzare diverși jucători politici.

Bulgaria a fost mereu aspru criticată de către organizațiile europene pentru că nu ia măsurile necesare pentru a elimina corupția din sfera politică.

Noile legi-anticorupție ar fi dus la formarea unei entități speciale, cu obiectivul clar de a descoperi abuzurile la nivel înalt. Decizia președintelui bulgar, un fost pilot de vânătoare și comandant al forțelor aeriene, trimite legile înapoi în parlament.

Radev (54 de ani) a fost susținut în alegerile din 2016 de către Partidul Socialist Bulgar. Parlamentarii pot trece, până la urmă, noile legi, având posibilitatea de a ocoli veto-ul președintelui.

Kornelia Ninova, care conduce Partidul Socialist, aflat în opoziție, a spus că decizia președintelui oferă o ”oportunitate de aur” guvernului pentru a produce o legislație anti-corupție mult mai bună, scrie Euronews.

Și polonezii sfidează Uniunea Europeană în privința legilor justiției. Comisia Europeană a decis să lanseze procedura de activare a articolului 7 al Tratatului Uniunii Europene contra Poloniei, care ar putea duce la suspendarea drepturilor de vot ale Varşoviei în cadrul Uniunii, însă hotărârea nu l-a împiedicat pe președintele polonez Andrzej Duda să promulge două legi controversate privind sistemul judiciar.

Probleme similare în ceea ce privește lupta anti-corupție, dar cu specific local, sunt și în Ungaria și România.

Sursa foto: Flickr

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.