Estul Sălbatic al Uniunii Europene: Președintele Bulgariei a anulat legile anti-corupție

Bulgaria, cea mai coruptă țară din UE. Foto: Klearchos Kapoutsis / Flickr
Bulgaria, cea mai coruptă țară din UE. Foto: Klearchos Kapoutsis / Flickr

Președintele Bulgariei și-a exercitat dreptul de veto în privința unui pachet de legi anti-corupție, în chiar prima zi în care țara sa a preluat președinția Uniunii Europene.

În ciuda eforturilor susținute ale politicienilor români de a-i ajunge din urmă, bulgarii rămân cea mai corupți cetățeni ai Uniunii Europene, potrivit agenției Transparency Internacional.

Rumen Radev, liderul vecinilor noștri de la sud de Dunăre, a spus că legislația anti-corupție din Bulgaria nu va fi suficient de eficientă în combaterea problemei și că ar putea fi folosită să pună sub acuzare diverși jucători politici.

Bulgaria a fost mereu aspru criticată de către organizațiile europene pentru că nu ia măsurile necesare pentru a elimina corupția din sfera politică.

Noile legi-anticorupție ar fi dus la formarea unei entități speciale, cu obiectivul clar de a descoperi abuzurile la nivel înalt. Decizia președintelui bulgar, un fost pilot de vânătoare și comandant al forțelor aeriene, trimite legile înapoi în parlament.

Radev (54 de ani) a fost susținut în alegerile din 2016 de către Partidul Socialist Bulgar. Parlamentarii pot trece, până la urmă, noile legi, având posibilitatea de a ocoli veto-ul președintelui.

Kornelia Ninova, care conduce Partidul Socialist, aflat în opoziție, a spus că decizia președintelui oferă o ”oportunitate de aur” guvernului pentru a produce o legislație anti-corupție mult mai bună, scrie Euronews.

Și polonezii sfidează Uniunea Europeană în privința legilor justiției. Comisia Europeană a decis să lanseze procedura de activare a articolului 7 al Tratatului Uniunii Europene contra Poloniei, care ar putea duce la suspendarea drepturilor de vot ale Varşoviei în cadrul Uniunii, însă hotărârea nu l-a împiedicat pe președintele polonez Andrzej Duda să promulge două legi controversate privind sistemul judiciar.

Probleme similare în ceea ce privește lupta anti-corupție, dar cu specific local, sunt și în Ungaria și România.

Sursa foto: Flickr

Sorin Breazu
Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.