Ești tentată de epilarea definitivă? Iată cele 10 lucruri esențiale pe care trebuie să le știi

picioare tocuri
Foto: Stein Magne Bjørklund (Flickr)

După ce laserele cosmetice pentru epilarea definitivă au fost aprobate în Statele Unite la sfârșitul anilor ’90, această practică s-a răspândit în întreaga lume, iar tehnologiile folosite au devenit tot mai eficiente. Astăzi, epilarea cu ajutorul laserelor sau al luminii intens pulsate (IPL) reprezintă soluția optimă pentru îndepărtarea definitivă a părului, atât în cazul femeilor, cât și al bărbaților.

Înainte de a merge la un salon pentru epilare definitivă, este bine să te documentezi pentru a afla ce tip de tratament ți se potrivește.

Iată o listă cu informații utile:

1. Pe ce zone ale pielii se poate aplica?

Aceste tratamente pot fi folosite pe orice tip de piele de pe corp: la subraț, inghinal, pe picioare, pe bărbie sau pe buza de sus. În cazul bărbaților, zonele cel mai des alese pentru epilare definitivă sunt spatele, abdomenul, pieptul, umerii, fața și gâtul.

2. Este dureroasă?

Potrivit mărturiilor, senzația de disconfort din timpul procedurii este suportabilă și, în plus, ea poate fi redusă datorită noilor echipamente și materiale folosite în cabinete: se pot aplica anestezice locale și au apărut și dispozitive electronice care răcesc pielea chiar în timpul tratamentului.

3. Unde se poate face în România?

Cele mai populare metode de epilare definitivă sunt cele cu laser și cele care folosesc lumină intens pulsată (IPL). La ora actuală, în România există numeroase centre, cabinete sau saloane unde se folosesc atât tehnologia mai veche pe bază de laser, cât și IPL, aceasta fiind o tehnologie apărută ulterior. Există și o rețea de astfel de centre în toate orașele mari din România, unde se folosește IPL (în România, rețeaua internațională este prezentă în Arad, Bacău, Brașov, Brăila, București, Cluj-Napoca, Constanța, Craiova, Galați, Iași, Oradea, Pitești, Ploiești, Popești-Leordeni, Râmnicu Vâlcea, Suceava, Timișoara). Cel mai nou centru din această rețea de înfrumusețare, care are 1.200 de centre în toată lumea, a fost deschis în Maramureș: tratamente faciale Baia Mare. În ceea ce privește capitala, există numeroase centre pentru epilare definitiva București, la prețuri avantajoase.

4. Care este diferența dintre tehnologia cu laser și cea cu lumină intens pulsată?

Pentru a distruge foliculii de păr, un laser emite un singur fascicul de lumină concentrat care are o anumită lungime de undă.

Există diferite tipuri de laser: laserul cu rubin, laser alexandrite, laser diodă sau laserul Nd:YAG. Fiecare dintre aceste lasere are o lungime de undă diferită (anumite lungimi de undă funcționează mai bine în cazul anumitor tipuri de piele). De pildă, laserul cu rubin are cea mai scurtă lungime de undă, de 694 nanometri (un nanometru este o lungime egală cu o miliardime dintr-un metru) și funcționează pentru clienții care au pielea mai deschisă la culoare, în vreme ce Nd:YAG are cea mai mare lungime de undă (1.064 nanometri) și este potrivit pentru cei care au pielea mai închisă, se arată în revista online dermascope.com.

IPL este diferită de un laser deoarece tehnologia folosește o lumină care conține diferite lungimi de undă, spre deosebire de laserele care folosesc un fascicul cu o singură lungime de undă. Astfel, dispozitivul electronic emite un fascicul de lumină intens, cu lungimi de undă cuprinse de regulă între 400 și 1.200 de nanometri.

Prin urmare, atât IPL, cât și laserul, folosesc lumina pentru a-și încălzi și distruge țintele. Însă în timp ce laserele folosesc o singură lungime de undă (fasciculul fiind eficient pentru un anumit tip de culoare a pielii), IPL folosește un spectru larg și e folosit pentru diferite tipuri de nuanțe ale pielii. Chiar și așa există însă anumite limitări, iar cel mai indicat este să vă sfătuiți cu un specialist.

5. Cum funcționează aceste tehnologii pentru epilarea definitivă?

Lumina este aplicată pe suprafața pielii și călătorește prin piele până ajunge la rădăcinile firelor de păr. În rădăcină este localizată de obicei cea mai mare concentrație de melanină. Pe măsură ce lumina este absorbită, rădăcina și firul de păr sunt încălzite, distrugând foliculii (cei care produc firele de păr).

6. De câte sesiuni este nevoie?

Este important de știut că toate aceste tratamente sunt eficiente numai când firul de păr se află în faza de anageneză (faza activă de creștere). Deoarece nu toți foliculii sunt activi în același timp, este nevoie de mai multe sesiuni pentru a distruge un număr cât mai mare de fire de păr. De obicei, este nevoie de 6 – 10 sesiuni, la un interval de 4-6 săptămâni între ele.

7. Cât de multe fire de păr se elimină prin epilarea definitivă?

Tratamentele cu laser sau cu IPL oferă o eliminare a părului în procent de până la 90%.

8. Cum trebuie pregătită pielea înainte de o sesiune?

Pielea trebuie spălată, iar părul îndepărat. Locul ce urmează să fie supus tratamentului nu trebuie să aibă arsuri din cauza soarelui.

9. Este periculos tratamentul cu laser sau cu IPL?

Aceste tehnologii nu sunt periculoase pentru sănătatea umană. Se folosesc diferite filtre pentru a selecta și elimina fasciculele de lumină cu lungimi de undă mai mici, în special periculoasele ultra violete.

10. Există riscuri asociate cu epilarea definitivă?

Pot apărea efecte adverse minore precum mâncărime, piele roșiatică sau umflarea epidermei sau a foliculilor afectați. De obicei aceste reacții nu durează mai mult de 2-3 zile. Două reacții mai serioase suferite de anumite persoane au fost apariția acneii și schimbarea culorii pielii.

Un articol publicat în 2006 în jurnalul „Lasers in Medical Science” a arătat că toate efectele adverse erau temporare și chiar și schimbările de pigmentare reveneau la normal după 6 luni.