Est-europenii, printre care și românii, cei mai creduli când vine vorba de știri false

Românii sunt printre cei mai creduli europeni când vine vorba de știri false. Foto: Pixabay

Țările din Balcani și din estul Europei sunt cele mai vulnerabile la fenomenele ”fake news” și ”post-truth”, iar de vină pentru această situație este controlul exercitat asupra presei de către stat sau de interesele de afaceri, carențele din educație și încrederea scăzută în societate.

Potrivit unui studiu realizat de Institutul pentru o Societate Deschisă de la Sofia, în Bulgaria, libertatea presei este principalul factor care poate opri fenomenul fake news. Educația este și ea foarte importantă în această luptă.

”Nu știm cu siguranță care este direcția relației dintre libertatea presei și educația cititorului, însă ea există. Credem că în momentul în care educația sau libertatea presei se îmbunătățesc, cealaltă va urma exemplul”, a spus Marin Lessenski, directorul de program al institutului de la Sofia.

Potrivit indexului pentru anul 2018, țările nordice sunt cele mai protejate față de valul de știri false de pe interent, în special datorită educației superioare și a libertății presei.

Estonia este țara din estul Europei care se apropie cel mai mult de nivelul nordicilor, în timp ce statele balcanice sunt pe ultimele locuri. România ocupă locul 28 în clasament, fiind urmată doar de Serbia, Bulgaria, Muntenegru, Bosnia, Albania, Turcia și Macedonia.

”Se observă o înrăutățire a situației generale în toate țările din estul Europei”, a avertizat cercetătorul bulgar, citat de Balkan Insight.

Încrederea cetățenilor în instituții și compatrioți în această parte a Europei este în scădere. ”Știrile false erodează încrederea și este asociată cu polarizarea societății. Mai mult, calitatea dezbaterilor politice este și ea în scădere”, precizează raportul.

Foto: Pixabay

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.