Escrocherii la telefon. TOP 5 cele mai periculoase înșelătorii

escrocherii la telefon
Foto: Tony Alter (Flickr)

Escrocherii la telefon. Dacă ați primit un telefon prin care vi s-a spus că ați câștigat un premiu deși nu ați participat la niciun concurs, că o rudă a avut un accident și că trebuie să dați niște bani sau ați fost sunat de pe numere din Nigeria sau Africa de Sud, cel mai probabil ați fost contactat de niște escroci care au încercat să vă fure.

Am alcătuit o listă cu cele mai întâlnite escrocherii la telefon din România pe care vă invităm să o citiți pentu a nu cădea în plasa infractorilor:

Escrocherii la telefon – apelul cu suprataxă din Africa

1. Una dintre cele mai noi escrocherii la telefon folosite în România este apelul cu suprataxă. În ultimele luni, mii de români au fost sunați din țări din Asia și din Africa. Oamenii au primit apeluri scurte, iar unii dintre ei au sunat înapoi, însă le-a răspuns un robot. Au închis, iar la sfârșitul lunii s-au trezit cu facturi mari: apelul costase chiar peste 50 de euro.

Astfel de apeluri sunt de fapt niște escrocherii la telefon puse la cale de infractori din alte țări care folosesc numere cu suprataxă și sună oameni la întâmplare, sperând că aceștia vor suna înapoi curioși să vadă cine i-a sunat.

Apelurile au venit din țări precum Maldive, Tanzania, Africa de Sud, Nigeria sau Tunisia. Numerele de telefon sunt obținute de pe piața neagră, unde se vând baze de date cu sute de mii de contacte.

Ionuț Tudorache, un tânăr care lucrează într-un domeniu în care discută des cu clienți din străinătate, a povestit pentru postul de televiziune Digi24 că primit un beep pe telefon din Tanzania și a sunat înapoi. Nu i-a răspuns o persoană, ci un robot telefonic, așa că la un moment dat a închis. Apelul a fost însă suficient de lung pentru ca la sfârșitul lunii să aibă o factură foarte încărcată: a avut de plătit peste 60 de euro în plus.

Escrocherii la telefon – metoda „fiul care a avut un accident”

2. O înșelătorie telefonică ce a făcut o mulțime de victime în România este cea care a ajuns să fie numită escrocheria „fiul care a avut un accident”. Escrocii sunau diferite persoane, în special oameni în vârstă, și se dădeau avocați sau reprezentați ai unor victime.

Ei le spuneau bătrânilor că fiul sau fiica lor a provocat un accident și, ca să nu depună plângere la poliție, cereau sume mari de bani. Mulți oameni au fost păcăliți de astfel de escrocherii la telefon și le-au dat hoților ce au cerut.

Mulți dintre cei care îi sunau pe oameni făceau acest lucru din penitenciar, deși în mod normal nu au voie să folosească telefoane mobile la închisoare. Deși a început să fie folosită prin 2013, metoda „accidentul” continuă să facă victime și în 2017.

Escrocherii prin telefon – metoda „premiul”

3. O altă metodă implică tot folosirea unor numere cu suprataxă. Oamenii au primit SMS-uri pe telefon de la un număr necunoscut din străinătate prin care li se cerea să sune urgent la acel telefon. Cei care au sunat s-au trezit și ei cu facturile umflate.

4. Una dintre cele mai răspândite escrocherii la telefon este metoda „câștigător la un concurs”, cunoscută și drept metoda „premiul”. Victima este sunată și i se spune că a câștigat un premiu în bani sau un produs la un concurs, însă pentru a intra în posesia premiului trebuie să trimită mai întâi o sumă de bani.

În anul 2015, nu mai puțin de 7 persoane din județul Mureș au căzut în plasă și au transferat diverse sume de bani în conturi bancare, după ce li s-a spus că au câștigat un mare premiu oferit de o companie de telefonie mobilă și că pentru a intra rapid în posesia lui trebuie să achite niște taxe notariale.

Escrocherii la telefon: „Parcă am fost hipnoză”

Unei femei de 74 de ani i s-a spus că a câștigat 12.000 de euro, neimpozabili, dar că pentru a intra în posesia premiului trebuie să trimită mai întâi 12.000 de lei. Femeia a luat tot ce a găsit în casă, a cerut și bani cu împrumut, și le-a transferat suma escrocilor.

“Am avut în casă ceva rămas de la cineva care a avut încredere în mine să îl țin în casă iar restul am cerut împrumut. Parcă am fost sub hipnoză”, a povestit femeia pentru postul ProTV după ce și-a dat seama că a fost păcălită.

Escrocherii la telefon – SMS de la o așa-zisă rudă sau prieten

5. Destul de răspândită este și escrocheria prin care cineva este sunat sau primește un SMS de la cineva care se dă drept cunocut, rudă sau prieten. Victimei i se spune că prietenul / ruda fie are o problemă, fie se află în strănătate și i s-au furat telefonul, banii și actele și are nevoie urgentă de bani. Cei care trimit bani în conturile bancare oferite le trimit, de fapt, unor escroci.

Iată un astfel de caz, povestit pe rețeaua de socializare reddit.com: „Acum o oră bunicii mei au fost victime a unei tentative de escrocherie la telefon. Escrocii s-au dat drept nepoții lor (fratele meu și cumnata mea), i-au trimis în localitate să cumpere cartele de telefon sub pretextul că sunt în mare problemă la aeroport și că au nevoie de bani. În fine, am reușit să trimit poliția la ei acasă deoarece nu-mi mai răspundeau (pentru că vorbeau cu așa zișii „nepoți”) și au aflat că e o escrocherie”.

O nouă înșelătorie face victime în România: apelul misterios

Dacă acest articol vi s-a părut util, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos: