Înșelătoria momentului. Escrocii, inspirați de virusul pestei porcine care a lovit România

pesta porcină
Foto: Nova TV Medias

Deoarece România este afectată acum de virusul pestei porcine, iar zeci de mii de animale infectate urmează să fie sacrificate, câțiva escroci s-au gândit să profite de pe urma acestei tragedii.

În județul Dâmboviţa s-au înregistrat cazuri de oameni îmbrăcaţi în alb şi cu măşti la gură, care au venit să le ia porcii localnicilor pentru o presupusă efectuare a unor teste medico-veterinare, fiindcă ar fi apărut în sat virusul al pestei porcine, relatează „Adevărul”.

Cazuri de acest gen au fost semnalate în comuna dâmboviţeană Ciocăneşti.

Falşii reprezentanţi ai Direcției Sanitar Veterinare au mers la o stână, de unde au luat cel mai mare şi mai frumos exemplar, dar şi la o gospodărie, unde oamenii, mai reticenţi, au refuzat acest lucru.

„Am primit nişte telefoane la Direcţie că au fost unii îmbrăcaţi în halate albe la o stână şi au luat un porc, pe cel mai mare, şi la încă o gospodărie. Doar un porc au luat. Pretextul lor era că trebuie făcute analize porcilor şi trebuie trebuie luate animalele. Oamenii trebuie să fie atenţi la situaţii de genul ăsta, pentru că Dâmboviţa este judeţ liber şi nu avem nicio suspiciune, niciun caz de pestă porcină. Medicii concesionari care ar trebui să facă aceste controale sunt cunoscuţi de ani de zile în localitate”, a declarat doctorul Sandu Tolea, directorul DSV Dâmboviţa, pentru sursa citată.

Reprezentanţii DSVSA îi sfătuiesc pe oameni să fie atenţi şi să nu permită accesul în gospodărie persoanelor pe care nu le cunosc şi care nu sunt însoţite de reprezentanţii autorităţilor locale sau de medicul veterinar din comună.

În județul Dâmbovița nu s-au descoperit până acum focare de pestă porcină, însă alte zone din țară sunt foarte afectate. De exemplu, la Brăila, toți cei 140.000 de porci din cea mai mare crescătorie din țară vor fi sacrificați, după ce analizele de laborator au demonstrat existența virusului.

Dezastru economic: 140.000 de porci vor fi uciși. Pesta porcină, depistată în cea mai mare fermă din țară

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.